Πώς προσπαθούν να “επαναφέρουν” στη ζωή εξαφανισμένο πτηνό με χρήση γενετικής μηχανικής

Η προσπάθεια αναβίωσης του εξαφανισμένου πτηνού Raphus cucullatus, που είναι γνωστό με το όνομα Ντόντο, έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, αφού μια εταιρεία γενετικής μηχανικής με έδρα τις ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει μια επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να επαναφέρει το dodo στον πλανήτη μας.


Το dodo, που ανακαλύφθηκε αρχικά στο νησί του Μαυρίκιου το 1598, εξαφανίστηκε μέσα στον 17ο αιώνα.

Μια εταιρία με έδρα το Ντάλας, γνωστή για την επιδίωξή της για έργα που έχουν στόχο να επαναφέρουν εξαφανισμένα είδη, όπως το μάλλινο μαμούθ και η τίγρης της Τασμανίας, έχει θεωρήσει το Ντόντο ιδανικό υποψήφιο για “επαναφορά”.


Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος του ντόντο, μαζί με τον εξαφανισμένο συγγενή του, που ονομάζεται Rodrigues solitaire, και το περιστέρι Nicobar – τον πιο στενό συγγενή του dodo – έχει γίνει.

Η στρατηγική της εταιρίας, περιλαμβάνει τη σύγκριση του γονιδιώματος του dodo και του Rodrigues solitaire, με αυτό του περιστεριού Nicobar, τον εντοπισμό διαφορών και την τροποποίηση του περιστεριού Nicobar, ώστε να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά του dodo.

Αυτά τα τροποποιημένα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα (PGC) από το δυνητικά τροποποιημένο περιστέρι Nicobar θα εισαχθούν σε στείρα έμβρυα κοτόπουλου και κόκορα, με στόχο την παραγωγή ενήλικων πτηνών που μπορούν να αναπαραχθούν και να μοιάζουν με το εξαφανισμένο dodo.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί