Οι Κινέζοι λατρεύουν τους «έξυπνους» οικιακούς βοηθούς

Το ότι οι Κινέζοι έχουν μια ροπή στα gadgets είναι γνωστό, όπως και το γεγονός ότι δείχνουν μια προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογικές τάσεις,

αναζητώντας παράλληλα τρόπους δημιουργίας, ή καλύτερα πιστής αντιγραφής, αντίστοιχων προϊόντων που θα παράξουν μαζικά και θα τα ρίξουν στη συνέχεια στην παγκόσμια αγορά σε πολύ ελκυστικές τιμές.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση στη ζήτηση «έξυπνων» οικιακών βοηθών που συμβάλλουν στην απλούστευση ορισμένων διαδικασιών που κάνουν οι Κινέζοι στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μια ψηφιακή αγορά, η οποία αποτελεί τμήμα της αγορά του Internet of Things και βαίνει ανοδικά.

Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2023, η εγκατεστημένη βάση «έξυπνων» βοηθητικών συσκευών αναμένεται να φτάσει τα 5,8 δις στην Κίνα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη επίδοση μιας εξίσου «ώριμης» τεχνολογικής αγοράς, αυτής των ΗΠΑ. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει, κυρίως, με την ενίσχυση της οικονομικής δύναμης των Κινέζων, πολιτών καθώς και με τον ενθουσιασμό που επιδεικνύουν σε οποιαδήποτε νέα τεχνολογική τάση κάνει την εμφάνισή της.

Άλλωστε η μεσαία τάξη στην ασιατική χώρα διαρκώς διευρύνεται και οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο τρίβουν τα χέρια τους αντιλαμβανόμενες τη δυναμική που μπορεί να καταγράψει η εν λόγω αγορά. Ας μη ξεχνάμε ότι η Κίνα πληθυσμιακά συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την Ινδία να διεκδικεί απειλητικά την πρωτοκαθεδρία της.Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το 2015, η Κίνα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 10% για πάνω από 30 χρόνια.

Το στοιχείο λοιπόν που διαφοροποιεί την κινεζική από την αμερικανική αγορά έγκειται στη διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί χρήστες επικεντρώνονται περισσότερο στις «έξυπνες» συσκευές επίβλεψης του σπιτιού, όπως η χρήση κάμερας, ενώ οι Κινέζοι δίνουν έμφαση στη χρήση συσκευών ασφαλείας, προκειμένου να φροντίζουν την οικογένειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις οικιακών συσκευών, όπως κλιματιστικά, κλειδαριές, τηλεοράσεις και ψυγεία, που θα μπορούν να λειτουργούν με τη βοήθεια «έξυπνων βοηθών», θα φτάσουν τα 3,6 δις τεμάχια στην Κίνα το 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας κάθε κινεζικό νοικοκυριό θα έχει στην κατοχή του κατά μέσο όρο επτά οικιακές συσκευές, που θα είναι συμβατές με «έξυπνους» βοηθούς μέχρι το 2023. Πρώτα στη λίστα θα είναι τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων αλλά και τα κλιματιστικά.

Από liberal, ΦΩΤΟ pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...