Ο Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας εμπνέει τον τρόμο αλλά για ένα πλάσμα της θάλασσας είναι απλά… θήραμα!

Επιστήμονες στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής παρατήρησαν ότι μια όρκα, ενεργώντας μόνη της, μπόρεσε να αποτελειώσει έναν λευκό καρχαρία εξαιρετικά εύκολα για να φάει το συκώτι του.

«Όπως συνέβαινε παλιότερα στη Νότια Αφρική, οι όρκες επιδεικνύουν έντονη προτίμηση για την εξαγωγή και την κατανάλωση των πλούσιων σε λιπίδια συκωτιών λευκών καρχαριών – μια εξειδικευμένη διατροφική συμπεριφορά», λέει η θαλάσσια βιολόγος Alison Towner του Πανεπιστημίου της Ρόδου στη Νότια Αφρική.

“Αλλά αυτό που είδαμε ήταν μια όρκα, με το παρατσούκλι Starboard – λόγω του κατεστραμμένου ραχιαίου πτερυγίου της – που μόνη της κατάφερε να ανατρέψει και να καταναλώσει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε ένα εκπληκτικό μικρό χρονικό διάστημα δύο λεπτών. Παρατηρήθηκε η όρκα Starboard να κυνηγά έναν 2,5 μέτρων (8,2 πόδια) νεαρό λευκό καρχαρία, και αργότερα εντοπίστηκε να κουβαλά το συκώτι του καρχαρία στο στόμα της, δίπλα από τη βάρκα».

Οι όρκες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε διαφορετικά είδη θηραμάτων, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο, αλλά πριν από μερικά χρόνια, ένα συγκεκριμένο είδος θηράματος έκανε τους επιστήμονες να νιώσουν μεγάλη έκπληξη. Εδώ και αρκετά χρόνια οι όρκες έχει τεκμηριωθεί ότι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, με εξαιρετική αποτελεσματικότητα.

Ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα, και στοχεύουν σε αυτό με χειρουργική ακρίβεια, για τα συκώτια των λευκών καρχαριών. Το όργανο αυτό λειτουργεί ως αποθήκη για τα λίπη και τα έλαια που συντηρούν τους καρχαρίες στα επικά μεταναστευτικά τους ταξίδια. Οι όρκες κατά κάποιο τρόπο το κατάλαβαν αυτό και τρέφονται με αυτό.

Οι τεκμηριωμένες θεάσεις τέτοιου κυνηγιού, ωστόσο, είναι σχετικά σπάνιες. Από το 2015, η όρκα με το όνομα Starboard έχει εντοπιστεί να κυνηγά καρχαρίες διαφόρων ειδών μαζί με ένα άλλο αρσενικό , με το παρατσούκλι Port (επειδή το ραχιαίο πτερύγιο του είναι λυγισμένο προς τα αριστερά).

Αν και είναι μαγευτικό και εκπληκτικό να ανακαλύπτεις τη σύνθετη συμπεριφορά αυτών των εντυπωσιακών αρπακτικών, οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει στο τοπικό οικοσύστημα. Οι καρχαρίες έχουν καταγραφεί σε λιγότερους αριθμούς από τότε που οι όρκες άρχισαν να τους κυνηγούν.

“Πάνω από δύο δεκαετίες ετήσιων επισκέψεων στη Νότια Αφρική, έχω παρατηρήσει τον βαθύ αντίκτυπο που έχουν αυτές οι φάλαινες-δολοφόνοι στον τοπικό πληθυσμό λευκού καρχαρία. Η εικόνα της όρκας Starboard να μεταφέρει το συκώτι ενός λευκού καρχαρία μπροστά από το σκάφος μας είναι κάτι αξέχαστο”, λέει ο βιολόγος Primo Micarelli του Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία.

«Παρά το δέος μου για αυτούς τους θηρευτές, ανησυχώ όλο και περισσότερο για την ισορροπία της παράκτιας θαλάσσιας οικολογίας».

Οι όρκες είναι εξαιρετικά έξυπνες και μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Εάν περισσότερα από τα ζώα μετακινηθούν στην περιοχή και αρχίσουν να είναι σε θέση να διαιρούν και να κατακτούν, η παρουσία τους θα μπορούσε να επιταχύνει τις οικολογικές επιπτώσεις από τις επιθέσεις σε λευκούς καρχαρίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί