Ο “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” στην Ελλάδα: «Θα τρέξουμε όλα όσα σχεδιάσαμε γύρω από την ΑΙ»

Φέρνουν έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές του κόσμου στην Ελλάδα.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διακήρυξη για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων» γνωστό ως υπέρ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου,αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» (DAEDALUS). Επιπλέον, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης.

Ο νέος υπέρ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, και στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500).

Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ανακαινιζόμενο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού, αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Λαύριο έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επισημαίνεται ότι θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ- υπολογιστή ARIS, εκτελώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση “εξήντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο”. Η αρχιτεκτονική του είναι ιδανική για να φιλοξενήσει μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Θα έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, ον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα.

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπέρ- υπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόσφατα, σχολιάζοντας τον ρόλο του νέου υπερ-υπολογιστή, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε πει με νόημα:

«Θα εγκατασταθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου, προκειμένου από την πρώτη μέρα προκήρυξης να έχουμε μπει στον χάρτη των πολύ ισχυρών μηχανημάτων και να “τρέξουμε” όλα εκείνα που θα σχεδιάσει η Επιτροπή και το υπουργείο μας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη»

Freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί