• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο αμερικανικός στρατός φτιάχνει στρατηγούς τεχνητής νοημοσύνης

Ο αμερικανικός στρατός φτιάχνει στρατηγούς τεχνητής νοημοσύνης

Στη λήψη σύνθετων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ταχύτατα έρχεται να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε αυτές αφορούν πολεμικές αναμετρήσεις είτε αποστολές παροχής βοήθειας σε μεγάλες φυσικές ή άλλες καταστροφές απαιτούν λήψη σύνθετων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ταχύτατα και σε αυτό το πεδίο έρχεται να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη.

H Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων του αμερικανικού στρατού (DARPA) ξεκίνησε την προσπάθεια ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα επεξεργάζεται ταχύτατα όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και θα μπορεί να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος σε περιπτώσεις που εξελίσσεται μια κρίση και πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το ποιος πρέπει να λάβει παροχή βοήθεια και ποιος όχι η απάντηση συχνά δεν είναι ξεκάθαρη και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην λήψη της απόφασης δεν συμφωνούν για το τι πρέπει να γίνει κάτι που δεν θα συμβεί με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα λάβει την καλύτερα ζυγισμένη απόφαση χωρίς καμία χρονοτριβή.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας ονομάζεται «Στιγμιαία» και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σε στιγμές μεγάλου άγχους αξιοποιώντας ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όπως για παράδειγμα την κατάσταση των ασθενών και το διαθέσιμο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό σε ένα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Οι επιτελείς του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι μια τέτοια τεχνολογία θα περιορίσει την πιθανότητα ανθρώπινων λαθών τα οποία είτε σε μια στρατιωτική επιχείρηση είτε σε μια ανθρωπιστική αποστολή μπορεί να κοστίσουν ζωές.

«Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται και γίνονται ολοένα και πιο προηγμένα συνεργαζόμενα με ανθρώπους το να αναπτυχθούν συστήματα που θα ενσωματώνουν τον ανθρώπινο παράγοντα εμπιστοσύνης με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε εκπρόσωπος της DARPA τα στελέχη της οποίας αναφέρουν ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτυχθεί θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει μια διαφωνία για την λήψη μιας κρίσιμης απόφασης ανάμεσα στους υπευθύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

naftemporiki/ photo vid scr

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.