Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.
“Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους”, αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας.
Ο Γιόχαν Άκβιστ, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας, δήλωσε ωστόσο στο Reuters:
“Είναι ένα λάθος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συνεδρίασή μας αρχίζει στις 09:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (10:30 ώρα Ελλάδος), άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Οι νικητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί”.
Η ανακοίνωση του ή των νικητών του φετινού Βραβείου Νόμπελ Χημείας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:45 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων.
Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.
Το ηλικίας άνω των εκατό ετών βραβείο απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 950.000 ευρώ).
Θυμηθείτε οπωσδήποτε ΕΔΩ το τι είναι οι κβαντικές κουκίδες.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάρτι σε όλη την Αθήνα για να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
- «Μια εξόφθαλμη αλήθεια» που παραδέχονται πλέον οι Ευρωπαίοι ποδηγέτες του Ζελένσκι
- Νέες συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο για το Ουκρανικό
- Ζαχάροβα κατά Δύσης για τις δολοφονίες Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία
- Νέο κύμα διαδηλώσεων και στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς
- ΕΒΕΠ: Η αγορά πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε Mυρτώο και κεντρικό Αιγαίο
- Ιράν, Κίνα, Β. Κορέα και τώρα Ινδία! Ιστορική συμφωνία με Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων
- Eurovision 2026: Ποιές χώρες επιστρέφουν και ποιές θα μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό
- Οδησσός: Επίθεση ρωσικών drones τους… χάλασε το γεύμα σε εστιατόριο, vid









