Netflix: Η κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης είναι πλέον απαγορευμένη στις ΗΠΑ 

Το Netflix βγάζει τους freeloaders από τους λογαριασμούς πελατών που πληρώνουν στις ΗΠΑ. Ο γίγαντας του streaming καταπολεμά επίσημα την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης περιορίζοντας την προβολή της πλατφόρμας του στους χρήστες που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό.

Οι πελάτες που πληρώνουν για τυπικά ή premium προγράμματα – τα οποία κοστίζουν 15,50 $ έως 20 $ το μήνα – μπορούν να μοιραστούν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους με κάποιον για επιπλέον 8 $ το μήνα, μια έκπτωση 2 $ από το τυπικό αυτόνομο βασικό πρόγραμμα της εταιρείας. 

Χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επαληθεύει τις ταυτότητες ή τους λογαριασμούς των συνδρομητών, το Netflix διαβεβαίωσε ότι όλοι όσοι ζουν στο ίδιο νοικοκυριό θα μπορούν να βλέπουν τηλεοπτικές σειρές και ταινίες «όπου κι αν βρίσκονται – στο σπίτι, εν κινήσει ή σε διακοπές». 

Η πολυαναμενόμενη κίνηση διαφαίνεται στις ΗΠΑ από τότε που αποκαλύφθηκε από το Netflix το 2021 με σκοπό τον τερματισμό των χαμένων εσόδων – η Citi Bank εκτίμησε ότι η εταιρεία έχανε 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης.

Αν και το Netflix δεν μοιράστηκε πόσο είναι τα χαμένα έσοδά του, αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι η  «ευρεία κοινή χρήση λογαριασμών» έχει ξεπεράσει τους 100 εκατομμύρια θεατές.

Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης διοχετεύθηκαν μέσω των 232,5 εκατομμυρίων συνδρομητών του Netflix παγκοσμίως, οι οποίοι δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας 32 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. 

Το Netflix είπε ότι το 2022 ήταν μια «σκληρή χρονιά» λόγω της πρώτης απώλειας συνδρομητών σε περισσότερο από μια δεκαετία – η πελατειακή της βάση μειώθηκε κατά 200.000 συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο. 

Τον Ιανουάριο, ο συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Γκρεγκ Πίτερς, αναγνώρισε ότι η καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης ενδέχεται να διακινδυνεύσει περισσότερες ακυρώσεις συνδρομητών.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι μια παγκόσμια δημοφιλής κίνηση», συμβούλεψε ο Peters τους επενδυτές. 

«Οποιαδήποτε φθορά στις ΗΠΑ θα βαθύνει τη διάβρωση σε μια περιοχή όπου το Netflix έχασε περίπου 920.000 συνδρομητές πέρυσι».

Τον Φεβρουάριο, άρχισε να εμποδίζει τη δωρεάν φόρτωση στους θεατές στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μετά από παρόμοιες κινήσεις στη Λατινική Αμερική.

Η απαγόρευση κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης είχε αρχικά προγραμματιστεί για παγκόσμια κυκλοφορία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αλλά το Netflix είπε ότι αναμένεται να ολοκληρώσει τη μετάβαση στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου με νέες δυνατότητες που θα ωθήσουν τους χρήστες να αποκτήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς.

Το Netflix έχει δοκιμάσει πολλές προσεγγίσεις στο ζήτημα της κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης διεθνώς. 

Αναμένεται να προσφέρει στους συνδρομητές τη δυνατότητα δημιουργίας δευτερευόντων λογαριασμών για επιπλέον χρήστες εκτός των νοικοκυριών τους έναντι μικρής πρόσθετης χρέωσης. 

Πριν από την καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, το Netflix άρχισε να εισάγει λειτουργίες, όπως τη δυνατότητα μεταφοράς των προφίλ που έχουν ρυθμιστεί σε λογαριασμούς συνδρομητών, ώστε να διευκολύνεται η διατήρηση του ιστορικού παρακολούθησης των χρηστών αφού δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν εκπομπές δωρεάν.

Η προσπάθεια του Netflix να αναγκάσει περισσότερους θεατές να πληρώσουν για την πρόσβαση στα προγράμματά του ακολουθεί την έναρξη ενός μηνιαίου προγράμματος 7 $ που εισήγαγε διαφημίσεις στην υπηρεσία του για πρώτη φορά. 

Το Netflix έχει συγκεντρώσει επιπλέον εννέα εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως από τότε που έκανε το ντεμπούτο της η επιλογή που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, αν και δεν εγγράφηκαν όλοι για το πρόγραμμα σε χαμηλή τιμή.

Αν και η νέα επιβάρυνση των ΗΠΑ για τους θεατές εκτός των νοικοκυριών των συνδρομητών είναι μικρότερη από το βασικό πρόγραμμα ροής του Netflix, έρχεται σε μια εποχή που οι Αμερικανοί εξομαλύνουν τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού. 

Οι μετοχές του Netflix υποχώρησαν δύο τοις εκατό κατά τη διάρκεια της απογευματινής διαπραγμάτευσης της Τρίτης, αλλά η τιμή της μετοχής εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά περίπου 20 τοις εκατό φέτος.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί