• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως μια καψούρα έκανε τον ιδρυτή του Zoom δισεκατομμυριούχο

Πως μια καψούρα έκανε τον ιδρυτή του Zoom δισεκατομμυριούχο

Εν μέσω lockdown και πανδημίας, τα social media και οι διάφορες πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας έκαναν θραύση. Και ενώ το μυαλό σας πηγαίνει στο Facebook και το Tik Tok, αυτά απείχαν από το Νο1 των προτιμήσεων. Ναι, υπήρχε κάτι προτιμότερο, αφού εκεί οδήγησαν οι ανάγκες της remote εργασίας.

Τους μήνες που οι επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως μέσω videoκλησεων, το Zoom έγινε ο απόλυτος προορισμός. Μόνο τον περασμένο Μάρτιο το ‘κοινό’ της εφαρμογής εκτοξεύθηκε στα 200.000.000 την ημέρα από τα 10 εκατομμύρια την ημέρα, “κατεβάζοντάς” το περισσότερο από κάθε άλλο στην καραντίνα.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το Zoom έχει έδρα στην Καλιφόρνια. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί την έμπνευση για το εν λόγω εργαλείο videoεπικοινωνίας, online chat και business telephone systems την είχε ένας Κινέζος, ο οποίος πέρασε και από τη θεωρία στην πράξη.

Ήθελε να δει την κοπέλα του και έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο Eric Yuan γεννήθηκε στο Tai’an της Shandong ως γιος μεταλλειολόγων. Σαν παιδί έβγαζε χρήματα μαζεύοντας μέταλλα από οικοδομές, τα οποία πήγαινε για ανακύκλωση.

Μια φορά, προσπαθώντας να κάψει όσα κουβαλούσε και δεν θα του απέφεραν χρήματα, αφού δεν τα χρειαζόταν ο αγοραστής, έβαλε φωτιά στο κοτέτσι του γείτονα.

Το 2019 ο Yuan έγινε δισεκατομμυριούχος (με αξία 7.9 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes).

Τον καιρό που ήταν πρωτοετής στο Shandong University of Science and Technology το μακρινό 1987, δεν είχε το χρόνο να ταξιδέψει 10 ώρες για να συναντήσει την σύντροφο και νυν σύζυγό του.

Έτσι μπήκαν οι πρώτες βάσεις του Zoom.

Τη δεκαετία του ’90, και ενώ είχε πάρει πτυχίο του στην πληροφορική, αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ. Είχε επηρεαστεί από μια ομιλία του Bill Gates το 1994, στην οποία είχε παραβρεθεί, με θέμα τη Silicon Valley.

Τον Ιούνιο του 2011 παρουσίασε στην εταιρεία όπου εργαζόταν ένα σύστημα videoκλησεων που ήταν ‘φιλικό’ και για τα κινητά. Το είχε ονομάσει Saasbee. Τα αφεντικά του απέρριψαν την ιδέα κι εκείνος παραιτήθηκε, για να ‘φτιάξει’ τη δική του εταιρία, τη Zoom Video Communications.

Αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εταιρικής ποιότητας, που να είναι προσιτή και να προσφέρει κάθε δυνατότητα για σύσκεψη (με video, με ήχο, μέσω web και με instant messaging&presence -δηλαδή, μεγάλα κείμενα και ανταλλαγή αρχείων σε πραγματικό χρόνο), σε κάθε συσκευή και χώρο. Και φυσικά να μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 άτομα μαζί.

Είδε την εταιρεία να εκτοξεύεται, με τα ετήσια έσοδά της για το 2019 να είναι 331.000.000 δολάρια, με αύξηση 118% από το προηγούμενο έτος. Στους πελάτες της πλέον ανήκαν κολοσσοί όπως η Samsung, η Uber και η Walmart.


photo unsplash