• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κίνα – Νέα μέθοδος λογοκρισίας;; Έλεγχος ασφαλείας των εφαρμογών που «επηρεάζουν» το κοινό

Κίνα – Νέα μέθοδος λογοκρισίας;; Έλεγχος ασφαλείας των εφαρμογών που «επηρεάζουν» το κοινό

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα του Πεκίνου στον έλεγχο και την παρακολούθηση της πληροφορίας στο ήδη αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο.

Η κινεζική ρυθμιστική αρχή αρμόδια για τον κυβερνοχώρο αποφάνθηκε ότι οι προγραμματιστές που πρόκειται να λανσάρουν εφαρμογές οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα του Πεκίνου στον έλεγχο και την παρακολούθηση της πληροφορίας στο ήδη αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο. Πάντως, παραμένει ασαφές εάν η συγκεκριμένη οδηγία θα αφορά λειτουργίες ή τεχνολογίες.

Ουσιαστικά με την τελευταία οδηγία της πολιτικά πανίσχυρης CAC (Cyberspace Administration of China) τίθεται ένα περίγραμμα ελέγχου στο πώς οι δημιουργοί των εφαρμογών θα πρέπει να λειτουργούν. Έτσι, «οι πάροχοι εφαρμογών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λογισμικό που αναπτύσσουν σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή θα διαταράσσουν τη δημόσια τάξη».

Ειδική αδειοδότηση θα πρέπει να παρέχεται και στις εφαρμογές που παρέχουν καθαρά ενημερωτικό περιεχόμενο.

Ήδη από την περασμένη χρονιά η Κίνα αυστηροποίησε τις ρυθμίσεις που αφορούσαν τον εγχώριο τεχνολογικό τομέα, τόσο σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας όσο και σε επίπεδο αντί-μονοπωλιακών πρακτικών.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η νέα οδηγία ουσιαστικά συγκεντρώνει σε ένα «πακέτο» όλους τους προηγούμενους σχετικούς νόμους και ρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά αρκετά σημεία είναι εντελώς νέα. Για παράδειγμα, η οδηγία που θέλει οι δημιουργοί εφαρμογών να διαθέτουν ισχυρή ασφάλεια δεδομένων, ενώ πέρυσι είχε νομοθετηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένα ακόμα ιδιαίτερο σημείο είναι η απαίτηση οι χρήστες των εφαρμογών να κάνουν sign up στις εφαρμογές χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους στοιχεία και όχι ψευδώνυμα.

Η CAC ανακοίνωσε τέλος ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι ανοικτές σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του έτους χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

(από ot. gr / photo: pixabay)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.