• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κάτι μεγάλο ετοιμάζουν! Ξεκίνησε έρευνα χαρτογράφησης διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο

Κάτι μεγάλο ετοιμάζουν! Ξεκίνησε έρευνα χαρτογράφησης διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο

Ξεκίνησε έρευνα για τη χαρτογράφηση των θεμάτων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος σε εθνικό επίπεδο.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας: «Σε συνεργασία με το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος. Η συμμετοχή σας στο ερωτηματολόγιο είναι σημαντική καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κατεξοχήν παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης, και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των επιχειρήσεων».

Ανθρώπινο Δυναμικό στο Oικοσύστημα Tεχνολογίας και Kαινοτομίας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της έρευνας, το οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανικές επιχειρήσεις, και ερευνητικούς οργανισμούς, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα.

Κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης (scale-up), και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των οργανισμών του οικοσυστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό (ΑΔ), οι πρακτικές διοίκησης ΑΔ, και η κουλτούρα των εταιρειών που το απαρτίζουν.

Ενδεικτικά, έρευνες δείχνουν ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις με ικανότητες διοίκησης ΑΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), ενώ συχνά αποτυγχάνουν σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους εξαιτίας έλλειψης ταλέντων ή δεξιοτήτων, παρότι διέθεταν καινοτόμες ιδέες ή προϊόντα.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., Ισραήλ – High-Tech Human Capital Report), δεν υπάρχει μελέτη που να χαρτογραφεί θέματα διοίκησης ΑΔ στο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.

Σκοπεύοντας να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση, η έρευνα στοχεύει στα παρακάτω:

• Αποτύπωση των εφαρμοζόμενων πρακτικών διοίκησης ΑΔ

• Σύνδεση των πρακτικών με τα οργανωσιακά αποτελέσματα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ευρύτερα

• Διάχυση καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις και υποστήριξη της δημόσιας πολιτικής.

Η έρευνα τελεί υπό την υποστήριξη του Elevate Greece, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας, και Καινοτομίας.

Διεξάγεται από μία τετραμελή ομάδα εργασίας που αποτελούν οι εξής:

‘Αγγελος Αλεξόπουλος, πρόεδρος Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου ΑΔ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Xρύσανθος Δελλαρόκας, αντιπρόεδρος ΤΕΣ ΑΔ, Καθηγητής Διοίκησης Shipley, Πανεπιστήμιο Βοστώνης

Ιωάννης Νικολάου, καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Κωνσταντίνος Τασούλης, αναπλ. καθηγητής Διοίκησης ΑΔ, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μέλος ΤΕΣ ΑΔ.

photo vid screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.