Ισλανδία: Φόβοι ότι η ηφαιστειακή έκρηξη που αναμένεται, θα μπορούσε να καταστρέψει πόλη κοντά στο Ρέικιαβικ

Η πόλη του Γκρίνταβικ θα μπορούσε να υποστεί μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο που αναμένεται να εκραγεί εντός ωρών ή ημερών, λένε οι ειδικοί


Μια ισλανδική πόλη όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές ζημιές από ηφαίστειο που αναμένεται να εκραγεί εντός ωρών ή ημερών, σύμφωνα με ειδικούς.

Η πόλη Γκρίνταβικ στη νοτιοδυτική ακτή εκκενώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού η μετατόπιση του μάγματος κάτω από τον φλοιό της Γης προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς σε κάτι που πιστεύεται ότι είναι πρόδρομος έκρηξης.

«Ανησυχούμε πραγματικά για όλα τα σπίτια και τις υποδομές στην περιοχή», δήλωσε το Σάββατο ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας.

Η πόλη – περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ – βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο του Ρέικιανες, καθώς και μια δεξαμενή γλυκού νερού.

Το Grindavik βρίσκεται επίσης κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο σπα Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που έκλεισε προληπτικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.


«Το μάγμα βρίσκεται τώρα σε πολύ μικρό βάθος, επομένως αναμένουμε μια έκρηξη το συντομότερο εντός δύο ωρών, αλλά τουλάχιστον εντός δύο ημερών»,
είπε ο Reynisson.

Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν ένα άνοιγμα σχισμής στο έδαφος κοντά στο Γκρίνταβικ.

“Έχουμε μια ρωγμή μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και οπουδήποτε σε αυτήν τη σχισμή μπορούμε να περιμένουμε ότι μπορεί να συμβεί μια έκρηξη”, είπε ο Reynisson.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκρηξης στον πυθμένα του ωκεανού, που πιθανότατα θα προκαλούσε ένα μεγάλο σύννεφο τέφρας.

«Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε γιατί το τέλος της… ρωγμής πηγαίνει στη θάλασσα», είπε.

Οι σεισμοί και η ανύψωση εδάφους που προκλήθηκαν από την εισβολή μάγματος έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε δρόμους και κτίρια στο Γκρίνταβικ και τα περίχωρά του.

Μια μεγάλη ρωγμή έσκισε επίσης το πράσινο στο γήπεδο του γκολφ Grindavik, μια εικόνα που κοινοποιήθηκε ευρέως στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ισλανδία, η οποία διαθέτει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε την υποχρεωτική εκκένωση του Γκρίνταβικ νωρίς το Σάββατο.

Καταφύγια έκτακτης ανάγκης και κέντρα βοήθειας έχουν ανοίξει σε πολλές κοντινές πόλεις, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του Γκρίνταβικ έμεναν με φίλους ή συγγενείς, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.


Ενώ το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) είχε παρατηρήσει για αρκετές ημέρες μάγμα να συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια της Γης σε βάθος περίπου πέντε χιλιομέτρων, είπε αργά την Παρασκευή ότι το μάγμα είχε αρχίσει να ανεβαίνει κατακόρυφα σε ένα ανάχωμα.

«Αυτό το μαγματικό ανάχωμα ήταν ρηχό και το κορυφαίο βάθος έχει πλέον εκτιμηθεί ότι είναι 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η συντονίστρια ηφαιστειακών κινδύνων του ΙΜΟ Sara Barsotti αργά το Σάββατο.

Είπε ότι οι ειδικοί εξεπλάγησαν από την ποσότητα της λάβας και την ταχύτητα με την οποία συσσωρευόταν.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Μιλάμε για ταχύτητες αυτής της διαδικασίας και όγκους ή ρυθμούς εισροής που είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι έχουμε δει στη χερσόνησο μέχρι τώρα».

Τρεις εκρήξεις έχουν λάβει χώρα στη χερσόνησο Reykjanes τα τελευταία χρόνια κοντά στο ηφαίστειο Fagradalsfjall: τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023 – όλες μακριά από οποιαδήποτε υποδομή ή κατοικημένες περιοχές.

Ο φλοιός της Γης έχει σπάσει «τόσο πολύ τα τελευταία τρία χρόνια» από αυτές τις εκρήξεις, «βοηθώντας τα μαγματικά υγρά να βρουν το μονοπάτι τους πιο γρήγορα», εξήγησε ο Barsotti.

Πριν από την έκρηξη του Μαρτίου 2021, η χερσόνησος Reykjanes ήταν αδρανής για οκτώ αιώνες.

Οι ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος αυξημένης δραστηριότητας θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες ή αιώνες.

Βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό, η Ισλανδία διασχίζει τη μεσοατλαντική κορυφογραμμή, μια ρωγμή στον πυθμένα του ωκεανού που χωρίζει την ευρασιατική και τη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα.

Μια τεράστια έκρηξη τον Απρίλιο του 2010 σε ένα άλλο ηφαίστειο της Ισλανδίας – το Eyjafjallajökull, στα νότια του νησιού – ανάγκασε την ακύρωση 100.000 πτήσεων, αφήνοντας αποκλεισμένους περισσότερους από 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί