Ήρθε το έξυπνο μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης

Το συγκεκριμένο μπαστούνι αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα μπαστούνια μπορεί να αποτελούν ομολογουμένως πολύ παλιά…τεχνολογία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναβαθμιστούν για την εποχή μας, όπως αποδεικνύει το «έξυπνο μπαστούνι» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Το συγκεκριμένο μπαστούνι αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης. Δεν εντοπίζει απλώς εμπόδια, μα παρέχει και πληροφορίες για τα καταστήματα και εστιατόρια από τα οποία περνά αυτός που το χρησιμοποιεί.

Η συσκευή αυτή αποτελεί πνευματικό τέκνο του Κουρσάτ Τσεϊλάν, ενός Τούρκου εφευρέτη που γεννήθηκε τυφλός. Πριν τρία χρόνια, είχε ένα ατύχημα καθώς προσπαθούσε να πλοηγηθεί κουβαλώντας αποσκευές και ακούγοντας οδηγίες GPS μέσω του smartphone του.

O ίδιος βοήθησε στη δημιουργία της WeWALK, μιας εταιρείας τεχνολογίας που έφτιαξε ένα ηλεκτρικό χερούλι για την κορυφή ενός μπαστουνιού. Χρησιμοποιεί υπερήχους για τον εντοπισμό εμποδίων, μπορεί να συνδεθεί με smartphone και δίνει φωνητικές εντολές για να παραμένει ο χρήστης ασφαλής και ενημερωμένος.

«Δίνουμε μια ευκαιρία στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή» είπε ο 35χρονος Τσεϊλάν στο Reuters, στο πλαίσιο του Mobile World Congress, όπου η εταιρεία επιδιώκει να κερδίσει τον τίτλο της «best impact startup».

Όπως είπε, το αναδιπλούμενο μπαστούνι, στην τιμή των 599 δολαρίων, χρησιμοποιείται ήδη από ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε 59 χώρες, και η WeWALK συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft, για επιπλέον χαρακτηριστικά.

naftemporiki/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί