Ηλιακή έκλαμψη που συνέβη την Κυριακή έχει προκαλέσει μικρές διακοπές ρεύματος – Αναμένεται την Τετάρτη να φτάσει το CME

Το συμβάν της 7ης Μαΐου έχει ήδη προκαλέσει διακοπές ραδιοφώνου στη Γη.

Μια ηλιακή έκρηξη το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αστρική παρατήρηση ουρανού τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή (7 Μαΐου) στις 6:54 μ.μ. EDT (2254 GMT), ο ήλιος εξέπεμψε μια ηλιακή έκλαμψη κλάσης M1,5 μεγάλης διάρκειας — ένα συμβάν μέσης έντασης — απευθείας στη Γη . Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που σχετίζονται με αυτό το συμβάν έχουν ήδη προκαλέσει μικρές διακοπές ρεύματος βραχέων κυμάτων στη Γη, σύμφωνα με το Spaceweather.com.

Η ηλιακή έκλαμψη συνδέθηκε επίσης με μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), μια έκρηξη ηλιακού πλάσματος που τώρα κινείται προς τον πλανήτη μας. Το CME αναμένεται να χτυπήσει τη Γη νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10 Μαΐου), πυροδοτώντας πιθανώς μέτρια έως ισχυρή γεωμαγνητική δραστηριότητα όταν το κάνει, όπως έγραψε το Spaceweather.com.

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει υπερφορτισμένες οθόνες σέλας. Για παράδειγμα, οι μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να κάνουν ορατές σέλας νότια ως τη Νέα Υόρκη ή το Αϊντάχο, και οι ισχυρές μπορούν να τις φέρουν στο φως για τους ανθρώπους μέχρι κάτω στο Ιλινόις ή στο Όρεγκον.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι ο καιρός στο διάστημα , όπως και ο καιρός της Γης, είναι άστατος και οι προβλέψεις μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Τι είναι οι ηλιακές εκλάμψεις και τι είναι τα CME (στεφανιαία εκτόξευση μάζας)

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι φωτεινές εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ηλιακές κηλίδες, ενώ οι CME είναι εκβολές πλάσματος και μαγνητισμένων σωματιδίων από τον ήλιο που ταξιδεύουν πιο αργά στο διάστημα. Οι ηλιακές εκλάμψεις που πλήττουν τη Γη μπορούν να προκαλέσουν διακοπή της επικοινωνίας, ενώ τα CME συνδέονται με το σέλας. Αν και δεν συμβαίνουν απαραίτητα ταυτόχρονα, οι φωτεινότερες ηλιακές εκλάμψεις συχνά συμπίπτουν με τις CME.

Καθώς κινούμαστε προς το ηλιακό μέγιστο , ή την περίοδο της μεγαλύτερης ηλιακής δραστηριότητας, τα επόμενα δύο χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε συχνότερες και μεγαλύτερες ηλιακές καταιγίδεςΩς αποτέλεσμα, θα πρέπει να δούμε και μερικές θεαματικές εικόνες σέλας.

Πράγματι, η επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα είναι η τελευταία σε μια σειρά διαστημικών καιρικών φαινομένων που πλήττει τη Γη. Την Κυριακή, για παράδειγμα, ένα παρόμοιο ηλιακό καιρικό γεγονός ενίσχυσε τις εικόνες σέλας για τους παρατηρητές ουρανού σε όλο τον πλανήτη.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί