που μπορεί να «φάει» ένα πλαστικά τυπου ΡΕΤ (polyethylene terepththalate), ανακάλυψη που θα βοηθήσει κατά της ρύπανσης σε ξηρά και θάλασσα.
Για πρώτη φορά θα επιτευχθεί η διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, κυρίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, που επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς το νέο ένζυμο αρχίζει να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο μέρες, πολύ ταχύτερα από τη φύση.
Σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ. Η ομάδα μελετούσε το φυσικό ένζυμο PETάση ενός βακτηρίου που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και το οποίο από μόνο του «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ. Προσθέτοντας μερικά αμινοξέα μέσω βιοτεχνολογίας, τυχαία τροποποίησαν το ένζυμο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να καταβροχθίζει το ΡΕΤ.
Οι εργασίες συνεχίζονται, για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό για τη διάσπαση των πλαστικών.
Το μεταλλαγμένο ένζυμο διαπιστώθηκε ότι μπορεί να «φάει» και το PEF (polyethylene furandicarboxylate), ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.
Το ΡΕΤ δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1940 και τεράστιες ποσότητες αυτού του τύπου πλαστικού, έχουν κατακλύσει στεριά και θάλασσα, αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον στη συσκευασία τροφίμων και όχι μόνο. Περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πουλιούνται κάθε λεπτό ανά τον κόσμο. Μόνο το 14% ανακυκλώνονται, χωρίς ωστόσο η ανακύκλωση να είναι τέλεια, ώστε το ίδιο πλαστικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να φτιαχτούν νέα διάφανα πλαστικά μπουκάλια.
photo unsplush
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραμπ: Θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα κατά του ISIS αν δεχθούμε ξανά επίθεση
- Τσατραφύλλιας: “Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας…”, θα καθορίσει τον καιρό τα Χριστούγεννα
- Εν κινήσει ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες – Σώος βγήκε από το όχημα ο οδηγός, vid
- Συρία: Επίθεση του ISIS με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες, vid
- Αποκρυπτογραφήθηκε κώδικας χιλιετιών: Ερευνητής έλυσε το μυστήριο της γραφής των Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας
- Συνομιλίες στο… «πόδι» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ο Πούτιν, vid
- Για επίθεση σε ακόμα ένα τουρκικών συμφερόντων πλοίο μιλούν οι Ουκρανοί, vid
- Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα
- Συνελήφθη στο Αιγάλεω 28χρονος καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΕΒΡΟΣ
ΔΥ[Α
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ









