• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Ρωσία ρίχνει νέα πρόστιμα σε Facebook και Telegram – Ποιός ο λόγος;

H Ρωσία ρίχνει νέα πρόστιμα σε Facebook και Telegram – Ποιός ο λόγος;

Δικαστήριο στη Μόσχα επέβαλε την Πέμπτη (10/06) νέα πρόστιμα -αρκετών εκατομμυρίων ρουβλιών- σε Facebook και Telegram,

επειδή δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν απαγορευμένο περιεχόμενο σύμφωνο με τις απαιτήσεις του ρωσικού παρατηρητηρίου για τα μήντια, ανέφερε στο Sputnik η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Ζουλφίγια Γκούριντσουκ.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 17 εκατ. ρουβλιών (περίπου 236.000 δολάρια) για τέσσερα πρωτόκολλα εναντίον της Facebook, σύμφωνα με την αξιωματούχο.

«Το Telegram κρίθηκε ένοχο για τη διάπραξη διοικητικού αδικήματος της παραγράφου 2 του άρθρου 13.41 του κώδικα διοικητικών αδικημάτων της Ρωσίας. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 10 εκατ. ρουβλιών», συμπλήρωσε η Γκούριντσουκ.

Η αξιωματούχος, δεν διευκρίνισε ποιο περιεχόμενο στα social media παρέβη τη ρωσική νομοθεσία ωστόσο παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την αποτυχία κοινωνικών δικτύων να διαγράψουν αναρτήσεις που καλούν νέους να συμμετέχουν σε μη αναγνωρισμένες διαδηλώσεις.

Τον περασμένο μήνα, σε Facebook και Telegram, επιβλήθηκαν πρόστιμα 26 και 5 εκατ. ρουβλιών, αντίστοιχα, για τον συγκεκριμένο λόγο.

Τον Μάρτιο το Roskomnadzor ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιβάλει πρόστιμα σε TikTok, VK, Telegram, Odnoklassniki, Facebook, Twitter και YouTube επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες του.

Οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο έως 4 εκατ. ρούβλια αν δεν καταφέρει να αφαιρέσει παράνομο περιεχόμενο, έπειτα από σχετική ειδοποίηση από το Παρατηρητήριο.
Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, το πρόστιμο αυξάνεται στο ένα δέκατο του συνολικού ετήσιου εισοδήματος της επιχείρησης.

(sputniknews – φωτο: eurokinisi)