Γκέιτς και Μπέζος: Ψάχνουν τα μυστικά της πυρηνικής σύντηξης για να παράγουν απεριόριστη ενέργεια

Δηλώνουν ότι όλα αυτά τα κάνουν για να βρουν έναν εναλλακτικό "καθαρό" και φτηνό τρόπο παραγωγής ενέργειας για το "καλό μας" και το καλό του περιβάλλοντος που "απειλείται". Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος μπορέσει να ελέγξει μια τέτοια τεχνολογία, σε συνδυασμό και με την τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει απεριόριστη δύναμη και έλεγχο επάνω στους ανθρώπους.

Μέχρι τώρα η πυρηνική ενέργεια παράγεται με τη διαδικασία της πυρηνικής διάσπασης, δηλαδή είναι η ενέργεια που εκλύεται από το διαχωρισμό των ατόμων.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, ο Μπιλ Γκέιτς ιδρυτής της Microsoft, ο μεγαλοεπενδυτής Πίτερ Θίελ και ο Μαρκ Μπένιοφ, διευθύνων σύμβουλος της Salesforce Inc, αλλά και ο Σαμ Αλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από τη νεοφυή Openai που παρουσίασε την αμφιλεγόμενη εφαρμογή CHATGPT, είναι μερικοί από τους βαθύπλουτους ιδρυτές τεχνολογικών κολοσσών και επενδυτές που τοποθετούν ενθουσιωδώς μέρος του μυθικού πλούτου τους στην πυρηνική σύντηξη. 

Λένε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που θα παίρνουν από την πυρηνική σύντηξη για “καλό σκοπό”

Αναφέρεται ότι η τεχνολογία αυτή, που αν και όταν μπορέσει να παραχθεί αποτελεσματικά, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει απεριόριστη, φθηνή και προπαντός καθαρή ενέργεια.

Εν ολίγοις, λένε ότι θέλουν αυτή την τεχνολογία για να λύσουν το διπλό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας αφενός, απελευθερώνοντάς την από τις κάθε είδους ενεργειακές εξαρτήσεις ή ανεπάρκειες και αφετέρου αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πολυδιαφημισμένη “απειλή της κλιματικής αλλαγής”.

Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, αυτοί οι επιχειρηματίες ελπίζουν να αξιοποιήσουν τη διαδικασία εκείνη που δημιουργεί τον ήλιο και τα άστρα και παράγει άπειρη ενέργεια.

Οι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν τη διαδικασία της διάσπασης του ατόμου για να παράγουν ενέργεια. Η πυρηνική σύντηξη είναι ουσιαστικά η αντίθετη διαδικασία, καθώς συμπιέζει τα άτομα συγχωνεύοντάς τα σε κάτι βαρύτερο. Δεν παράγει ρύπους ούτε τοξικά απόβλητα και γι’ αυτό και οι ένθερμοι οπαδοί της υποστηρίζουν πως είναι η ενέργεια του μέλλοντος και ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επειτα από δεκαετίες επίπονων προσπαθειών, αμφισβητείται ακόμη το κατά πόσον η διαδικασία που γεννάει τα άστρα μπορεί και να εφαρμοστεί επί της Γης. Πειράματα του είδους βρίσκονται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1950 με μεγάλο κόστος και έως τώρα ανεπαρκή αποτελέσματα.

Τώρα, όμως, οι βαθύπλουτοι που έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες, στοιχηματίζουν πως βρίσκονται κοντά στην υλοποίηση ενός στόχου δεκαετιών, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική χρήση αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης. «Είναι το ιερό δισκοπότηρο, είναι ο μυθικός μονόκερως», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Μπένιοφ, που έχει επενδύσει στο πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης Commonwealth Fusion Systems του ΜΙΤ με αντικείμενο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Στο ίδιο εγχείρημα έχει επενδύσει και ο Μπιλ Γκέιτς που δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει όρια αν καταφέρεις να το κάνεις να δουλέψει». Ο Σαμ Αλτμαν, που έφερε την τεχνητή νοημοσύνη κοντά στον μέσο άνθρωπο προ μηνών και παράλληλα προκάλεσε παγκόσμιο προβληματισμό με την εφαρμογή της CHATGPT, έχει επενδύσει 375 εκατ. δολάρια στη νεοφυή Helion, ίσως στο τολμηρότερο στοίχημα της σταδιοδρομίας του και ακόμη πιο φουτουριστικό από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για εταιρεία με έδρα στο Εβερετ της Ουάσιγκτον που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μαγνητο-αδρανούς σύντηξης και ευελπιστεί να αποδείξει πως θα μπορεί να παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από το επόμενο κιόλας έτος.

Ερευνητές και στελέχη των σχετικών εταιρειών, κυρίως σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2021, οπότε οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο στο Λίβερμορ στην Καλιφόρνια σχεδόν κατόρθωσαν να παράγουν σημαντικό όγκο ενέργειας, μεγαλύτερο από εκείνον που είχαν διοχετεύσει στο πείραμα με λέιζερ.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί