Φωτοβολταϊκό φιλμ 100 φορές πιο λεπτό από ανθρώπινη τρίχα

Οι ερευνητές στη Νότια Κορέα έχουν αναπτύξει ηλιακά κύτταρα ή φωτοβολταϊκά, τόσο ευέλικτο και λεπτό που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από ένα μολύβι. Οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά των wearable electronics.

Αυτό καθιστά πολύ, πολύ λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα – που κυμαίνεται από έως 10 έως 200 μικρόμετρα σε πλάτος – λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τυπικά φωτοβολταϊκά κύτταρα μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές παχύτερα.

Η ακραία λεπτότητα του σημαίνει ότι μια μέρα θα μπορούσε να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στον αθλητισμό, ελαφριά ηλιακά κύτταρα σε προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως trackers γυμναστηρίου και έξυπνα γυαλιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανικό Jongho Lee του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju, έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής «Applied Physics Letters».

Η ομάδα ανέπτυξε το υλικό με τις πολύ λεπτές φωτοβολταϊκές κυψέλες χρησιμοποιώντας το υλικό ημιαγωγών, που ονομάζεται αρσενίδιο του γαλλίου, σφραγίζοντας τα κύτταρα απευθείας σε ένα εύκαμπτο υπόστρωμα

Οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται μόνο για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών μικρότερων και ελαφρύτερων αλλά εργάζονται επίσης σκληρά για να κάνουν ηλιακούς συλλέκτες πιο αποτελεσματικούς.

Πέρυσι, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Stanford ανέπτυξε ηλιακά κύτταρα που μπορούν να απορροφήσουν σημαντικά περισσότερο φως του ήλιου από τα παραδοσιακά πάνελ.

Και μόλις τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία έθεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλιακή απόδοση, με την κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων που μπορούν να μαζέψουν πάνω από το ένα τρίτο (34,5 τοις εκατό) της ενέργειας του ήλιου χωρίς συμπυκνωτές.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...