Φωτιστικά δωματίων που εξοντώνουν τον… κορωνοϊό

Το Διεθνές Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (ICGEB) που εδρεύει στην Τεργέστη στην Ιταλία και χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ συνεργάζεται με την ιτυαλική εταιρεία Eltech K-Laser για την δημιουργία μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας εξόντωσης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί ως φωτιστικό σώμα σε ένα κλειστό χώρο αλλά παράλληλα φιλτράρει τον άερα με ένα μοναδικό τρόπο. Δέσμες λέιζερ εντοπίζουν και εξοντώνουν ιούς και βακτήρια που βρίσκονται στον αέρα του δωματίου. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του συστήματος το σύστημα εξοντώνει τους ιούς σε διάστημα μόλις 50 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Είναι προφανές ότι η διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος από ιούς σε κλειστούς χώρους είναι εξιαρετικά σημαντική για την δημόσια υγεία ειδικά σε εποχές πανδημίας όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Η Eltech K-Laser είδικεύεται στην δημιουργία λέιζερ για ιατρικές εφαρμογές και ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία μυϊκών φλεγμονών σε αθλητές αλλά και σε αποκατάσταση καταγμάτων. Η ιδέα της χρήσης φωτιστικών συστημάτων που θα επιτίθονται σε ιούς έπεσε στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας αλλά ορισμένοι ειδικοί στάθηκαν κάθετοι αντίθετοι θεωρώντας ότι αυτά τα συστήματα ελοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Μια μελέτη που δημιοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην επιθεώρηση«Journal of Photochemistry & Photobiology» έκανε λόγο για πιθανούς κινδύνους ανάπτυξης καρκίνων από την χρήση τέτοιων συστημάτων.

Οι δημιουργοί του νέου συστήματος αντικρούουν από την πλευρά τους όλες τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι το λέιζερ του συστήματος δεν έρχεται σε καμία επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.

«Η συσκευή μας χρησιμοποεί την φύση ενάντια στην φύση. Είναι 100% ασφαλείς για τον άνθρωπο και πλήρως ανακυκλώσιμη» δηλώνει ο Φραντσέσκο Ζανάτα, ιδρυτής της Eltech K-Laser. Το σύστημα πάντως εξοντώνει μόνο τους ιούς και τα βακτήρια που βρίσκονται στον αέρα και όχι αυτά που έχουν προλάβει να πέσουν πάνω σε μια επιφάνεια ή στο πάτωμα και επίσης δεν προλαβαίνει να εξοντώσει τους μικροοργανισμούς που θα στείλει κάποιος βήχοντας ή μιλώντας σε κάποιο άλλο άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα ή απέναντι του μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι δημιουργοί του συστήματος αναφέρουν ότι το σύστημα τους εκτός από την ενσωμάτωση του σε ένα φωτιστικό σώμα μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα σε ένα κλιματιστικό μηχάνημα.

Από Ναυτεμπορική

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί