FiloBot, ένα ρομπότ που κινείται σαν φυτό: “Αναπτύσεσεται” με νήμα 3-D εκτύπωσης!

Ένα νέο ρομπότ εμπνευσμένο από φυτά αναπτύχθηκε. Ανεβαίνει σε κατασκευές "αναπτυσσόμενο", όπως κάνουν τα αμπέλια.

Αυτή η νέα καινοτομία ονομάζεται FiloBot και έχει αναπτυχθεί από την Emmanuela Dle Dottore και την ομάδα της.


Η ομάδα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συμπεριφορών φυτών όπως φωτοτροπισμό, αρνητικό φωτοτροπισμό και βαρυτροπισμό και χρησιμοποιεί αυτές τις φυσικές συμπεριφορές σε ρομπότ υψηλής τεχνολογίας.

Οι δοκιμές για το FiloBot ήταν επιτυχείς και επέδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα. Ειδικότερα φάνηκε ότι προσαρμόζει δυναμικά την τροχιά ανάπτυξής του ως απόκριση στην ένταση του κινούμενου φωτός.


Το FiloBot είναι διαφορετικό από τα συμβατικά ρομπότ αναρρίχησης καθώς δεν εξαρτάται από προ-προγραμματισμένες κινήσεις. Αντίθετα, απορροφά νήμα τρισδιάστατης εκτύπωσης μέσω της κεφαλής του και επεκτείνει το μήκος του με την πάροδο του χρόνου, ακριβώς όπως ένα αναρριχητικό φυτό.

«Εξοπλίζοντας αυτόνομα συστήματα με τεχνικές κατασκευής μεταφερόμενων πρόσθετων που συγχωνεύονται με στρατηγικές συμπεριφοράς, τα μελλοντικά ρομπότ μπορούν να πλοηγούνται σε μη δομημένα και δυναμικά περιβάλλοντα και ακόμη και να είναι ικανά να δημιουργούν υποδομές από μόνοι τους», τόνισε η Del Dottore.

Αυτή η νέα καινοτομία έχει ανοίξει νέα πιθανή επίδραση της τεχνολογίας που μπορεί να εφαρμοστεί στη ρομποτική, όπου η προσαρμοστικότητα και η ανταπόκριση επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες των αναρριχόμενων ρομπότ.

Άλλα ρομπότ που μοιάζουν με φίδια

Παρόμοια καινοτομία καθοδηγήθηκε από τη Jessica Burgner-Kahrs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μισισάουγκα, όπου η ομάδα της εργάστηκε για την ανάπτυξη ρομπότ τύπου φιδιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτά τα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να είναι λεπτά, εύκαμπτα και εκτεινόμενα χέρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία μέσα στο ανθρώπινο σώμα, προσφέροντας σημαντική πρόοδο στις ιατρικές διαδικασίες.

Εάν αυτά τα ρομπότ αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, μπορούν να φέρουν επανάσταση στον ιατρικό τομέα κινούμενα σε περίπλοκα μονοπάτια γύρω από ζωτικούς ιστούς, καθιστώντας εφικτές περιπτώσεις που ήταν προηγουμένως μη χειρουργήσιμες.

Η Burgner-Kahrs υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο, δηλώνοντας: «Οι όγκοι του εγκεφάλου που δεν είχαν εγχειριστεί στο παρελθόν μπορεί ξαφνικά να γίνουν χειρουργήσιμοι».

Η ανάπτυξη επεκτείνεται σε ημι-αυτόνομα μοντέλα, τα οποία, καθοδηγούμενα από χειρουργούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες για να αποφύγουν εμπόδια, ενισχύοντας την ακρίβεια και την ασφάλεια των χειρουργείων.

Ένα παρόμοιο ρομπότ που μοιάζει με φίδι αποκαλύφθηκε από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για να λειτουργεί σε ανώμαλα εδάφη των πλανητών και των φεγγαριών του ηλιακού μας συστήματος.

Το ρομπότ με το όνομα Exobiology Extant Life Surveyor (EELS 1.0) έχει σχεδιαστεί για να περιηγείται σε διάφορα τοπία, όπως πάγο, άμμο, τοίχους βράχων, κρατήρες και σωλήνες λάβας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις σε ρομπότ εμπνευσμένα από φυτά και όμοια με φίδια χαρακτηρίζονται ως σημαντικά βήματα στη ρομποτική που εμπνέονται από τη φύση και αναπτύσσονται σε εργαστήρια.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί