Ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν μια νέα χρήση για τα «έξυπνα» ηχεία με τεχνητή νοημοσύνη: την εξ αποστάσεως παρακολούθηση για πρώτη φορά των παλμών της καρδιάς ενός ανθρώπου χωρίς καμία φυσική επαφή ιατρικού οργάνου.
Το σύστημα εκπέμπει μέσα στο δωμάτιο συνεχείς ήχους, οι οποίοι δεν ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί, και -ανάλογα με τον τρόπο που οι ήχοι αυτοί ανακλώνται πίσω στα ηχεία- μπορεί να ανιχνεύσει πιθανά προβλήματα καρδιακής αρρυθμίας. Η ανίχνευση γίνεται με τη βοήθεια δύο αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που βοηθούν το σύστημα να διακρίνει τους κανονικούς από τους ακανόνιστους παλμούς, με βάση κυρίως την κίνηση του στήθους κατά την αναπνοή και τις αντίστοιχες δονήσεις στο δέρμα, όταν η καρδιά χτυπά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάμ Γκολακότα της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology», δοκίμασαν το σύστημα σε 26 υγιείς ανθρώπους και 24 καρδιολογικούς ασθενείς (με αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.), δείχνοντας ότι αυτό έχει απόδοση ανάλογη των συνήθων ιατρικών οργάνων παρακολούθησης της καρδιάς.
Τα έξυπνα ηχεία, όπως τα Amazon Echo και τα Google Home, έχουν ήδη αποδειχθεί ικανά να παρακολουθούν εξ αποστάσεως πιθανά προβλήματα υγείας, όπως μια καρδιακή ανακοπή ή τη διακοπή της αναπνοής ενός μωρού. Η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι σε θέση να «πιάσουν» ακόμη και τις ανεπαίσθητες ανωμαλίες στο ρυθμό της καρδιάς των ανθρώπων, οι οποίοι κάθονται περίπου μισό μέτρο μπροστά από ένα τέτοιο ηχείο.
Οι καρδιακές αρρυθμίες, που συχνά είναι άκρως απρόβλεπτες και δύσκολο να διαγνωσθούν, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άλλα προβλήματα. Χάρη στο νέο σύστημα, αν κάποιος ανησυχεί για το κατά πόσο είναι κανονικός ο ρυθμός της καρδιάς του, μπορεί να καθίσει κοντά στο έξυπνο ηχείο και να πάρει μια άμεση διάγνωση. Στο μέλλον, με τη βελτίωση της μεθόδου, κάτι ανάλογο θα είναι δυνατό να γίνεται συνεχώς, ακόμη και όταν κάποιος κοιμάται, κάτι που θα βοηθήσει τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν παθήσεις όπως η υπνική άπνοια.
«Αυτό είναι το μέλλον της καρδιολογίας και η ομορφιά της χρήσης τέτοιου είδους συσκευών είναι ότι ήδη βρίσκονται στα σπίτια των ανθρώπων», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Αρούν Σριντάρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
news/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















