• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εξελίσσεται ο «Μεγάλος Αδελφός»- Είναι «παντού» και μας καταγράφουν: Η αλήθεια που ξεβολεύει- Διαδώστε την (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξελίσσεται ο «Μεγάλος Αδελφός»- Είναι «παντού» και μας καταγράφουν: Η αλήθεια που ξεβολεύει- Διαδώστε την (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε όλους μας αρέσει η τεχνολογία!

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Οι νέες «έξυπνες» συσκευές και τα σύγχρονα γρήγορα δίκτυα καθώς και οι καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ασκούν γοητεία στους περισσότερους, οι οποίοι όμως σχεδόν πάντα βλέπουν μόνο το «τυρί» και όχι τη φάκα! Ή τουλάχιστον κάνουν πως δεν την βλέπουν, αφού δεν θέλουν να ξεκολλήσουν από τις αγαπημένες τους συσκευές ή έστω να περιορίσουν τη χρήση τους.

Ο κάθε…σύγχρονος άνθρωπος, είτε είναι νέος, είτε μεσήλικας ή ακόμη και ηλικιωμένος έχει τουλάχιστον μια έξυπνη συσκευή στο σπίτι του, την οποία και χρησιμοποιεί. Αυτή μπορεί να είναι από ένα απλό smarthphone, ή τάμπλετ, ή ένα ipad, μέχρι μια «έξυπνη» τηλεόραση ή ακόμη και ένας «έξυπνος» βοηθός.

Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με το αν όλα αυτά πράγματι χρειάζονται στη ζωή κάποιου ανθρώπου, αλλά θα δούμε το πως όλα τα παραπάνω εγκυμονούν κινδύνους, τους οποίους πολλοί δεν έχουν καν υπόψιν τους ή ακόμη κι αν τους έχουν δεν θέλουν να αποδεχτούν την ύπαρξή τους.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που όλοι λίγο-πολύ χρησιμοποιούμε, το «έξυπνο» τηλέφωνο (Smarthphone): Έχει αποδειχθεί, πως μπορεί εξ αποστάσεως, να ενεργοποιηθεί το μικρόφωνο ή/και η κάμερά του και να ηχογραφήσει, να καταγράψει βίντεο ή να τραβήξει φωτογραφία, εν αγνοία του κατόχου του.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στον ίδιο, αφού είναι απλά ένας «κοινός θνητός» και πως κάτι τέτοιο ανήκει μόνο στη σφαίρα των κατασκοπευτικών ταινιών. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά. Είτε από κάποιον χάκερ που ήθελε για δικούς του σκοπούς να παραβιάσει το κινητό κάποιου, είτε από την ίδια την κατασκευαστική εταιρεία του κινητού, ή ακόμη και από ορισμένες «μυστικές» υπηρεσίες παρακολούθησης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα Tablet, και παρόμοιες έξυπνες συσκευές. Έχουν αναφερθεί περιστατικά υποκλοπής προσωπικών δεδομένων (καταγραφή συνομιλιών, βίντεο) ακόμη και από «έξυπνες» τηλεοράσεις.

Σημείωση: Σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιούν τις διάφορες έξυπνες «συσκευές» έχουν έναν λογαριασμό στο Facebook, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν κατεβάσει διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας/βίντεο. Αυτό που πρέπει κανείς να προσέχει είναι το σε τι δίνει τη συγκατάθεσή του.

Το Facebook, αλλά και πολλές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων ή ακόμη και παιχνίδια, ζητούν ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην κάμερα του κινητού και στην gallery φωτογραφιών μας και οι περισσότεροι από εμάς πατάμε απερίσκεπτα «ΣΥΜΦΩΝΩ» ή «ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ», δίχως να συνειδητοποιήσουμε ότι δίνουμε πρόσβαση σε κάποιον ΑΓΝΩΣΤΟ στις προσωπικές μας φωτογραφίες/πληροφορίες, καθώς και (ίσως) τη δυνατότητα ενεργοποίησης εξ αποστάσεως της κάμερας του κινητού/tablet μας, όπως είπαμε παραπάνω.

Σημείωση 2: Μη νομίζετε ότι όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή λάπτοπ δεν υπάρχουν παρόμοιοι κίνδυνοι. Πολλοί δυστυχώς νομίζουν ότι αν κάποιος παραβιάσει τον υπολογιστή τους/λάπτοπ τους, θα αρχίσουν να βλέπουν περίεργα μηνύματα στην οθόνη, ο υπολογιστής θα κλείνει μόνος του ξαφνικά, τα αρχεία τους θα διαγράφονται κτλ. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σίγουρα γίνεται και αυτό, αλλά αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει τι κάνετε και να υποκλέψει προσωπικά σας δεδομένα, τότε όπως είναι λογικό δεν θα θελήσει να γίνει αντιληπτός!

Παρεμπιπτόντως, δείτε το παρακάτω βίντεο, θα το βρείτε πολύ χρήσιμο, πιστέψτε μας:

Μια ακόμη κατηγορία «έξυπνων» συσκευών, είναι οι λεγόμενοι προσωπικοί, «ψηφιακοί» βοηθοί. Αν κανείς ψάξει τις πρόσφατες καταγγελίες παγκόσμια κατά των τεχνολογικών κολοσσών που τους δημιουργούν θα αρχίσει να βλέπει πολύ διαφορετικά τα πράγματα γύρω του.

Η «ALEXA» που κατασκευάζεται από το Amazon, βρέθηκε να ενεργοποιεί διαδικασία καταγραφής, όταν μια οικογένεια μάλωνε και όταν ζευγάρι έκανε σεξ. Η «Siri» της Αpple βρέθηκε επίσης…ένοχη! Συγκεκριμένα, βρέθηκε να καταγράφει κρυφά από σεξουαλικές συνευρέσεις, μέχρι συμφωνίες για ναρκωτικά και ιατρικά ραντεβού.

Το πιο ανησυχητικό, είναι πως αυτές οι ηχογραφήσεις φαίνεται να αποστέλλονται σε κάποιους «ειδικούς» για αξιολόγηση, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις από μια καταγγελία. Άλλες εταιρείες του χώρου επίσης, λένε πως διάφορες ηχογραφήσεις αξιολογούνται για μελλοντική βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Πρόσφατα βρέθηκαν «έξυπνα» παιχνίδια όπως μια Barbie που μιλάει ή ένας «έξυπνος» αρκούδος, τα οποία όπως αποδείχθηκε καταγράφουν ήχους από τον περιβάλλοντα χώρο, ακόμη και ολόκληρες συνομιλίες.

Καταλαβαίνετε, πως ο μόνος τρόπος να περιορίσει κανείς την πιθανότητα να καταγράφεται από κάτι, είναι να μην χρησιμοποιεί «έξυπνες» συσκευές και να επιστρέψει για παράδειγμα στα παλιά κινητά με τα οποία μπορεί μόνο να πάρει τηλέφωνο, να στείλει μήνυμα και να τραβήξει φωτογραφία και βίντεο.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που καταλήγουν όλα αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγονται από «κοινόυς θνητούς», παγκόσμια και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν αγνοία των ιδίων.

Αν μάλιστα κάποιος πει πως δεν έχει τίποτε να κρύψει, τότε ίσως θα ήταν καλό να σκεφτεί τη ρήση του Έντουαρντ Σνόουντεν:

«Το να υποστηρίζεις ότι δεν σε νοιάζει για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, γιατί δεν έχεις τίποτα να κρύψεις δεν είναι διαφορετικό από το λες ότι δεν νοιάζεσαι για την ελευθερία του λόγου, επειδή δεν έχεις τίποτα να πεις».

Φανταστείτε λοιπόν όλους αυτούς που δε θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στις αγαπημένες τους «έξυπνες» συσκευές, αλλά παράλληλα θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή! Γίνεται, όπως λέει η γνωστή παροιμία, να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος;

Για τη Νέα Τάξη, ναι. Τουλάχιστον αυτό θα προπαγανδίσουν, αφού όλα μα όλα χακάρονται αργά η γρήγορα, όπως έχει αποδειχθεί.

Το τι θα παρουσιάσουν ως λύση σε αυτό το πρόβλημα που οι ίδιοι έδωσαν, εντελώς συμπτωματικά σας το γράψαμε εχθές. (Θυμηθείτε ΕΔΩ).

Φυσικά όσο η τεχνολογία προχωρά, τόσο αυξάνονται και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μας παρακολουθούν και να μας ελέγχουν. Σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως, αυτό εξαρτάται από την δική μας επιλογή.

Δεχόμαστε τις απολαύσεις και τις ανέσεις της τεχνολογίας με αντάλλαγμα την ελευθερία μας;

Όσα αναφέραμε παραπάνω μας αφορούν όλους, σκεφτείτε τα και διαδώστε την «άβολη» αυτή αλήθεια.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •