• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ερευνητές πέτυχαν τη μεγαλύτερη ταχύτητα στο ίντερνετ, φτάνοντας τα μαθηματικά όρια!

Ερευνητές πέτυχαν τη μεγαλύτερη ταχύτητα στο ίντερνετ, φτάνοντας τα μαθηματικά όρια!

internet
Τη μεγαλύτερη ταχύτητα στο διαδίκτυο κατάφεραν να επιτύχουν μηχανικοί από το University College του Λονδίνου,

κατά ένα πέμπτο γρηγορότερο από το προηγούμενο ρεκόρ και σύστημα μετάδοσης που μεταφέρει τη διπλάσια ποσότητα δεδομένων μέχρι τώρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση είναι τόσο γρήγορη που θα ήταν δυνατή η λήψη ολόκληρης της βιβλιοθήκης του Netflix σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.


Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Λίντια Γκαλντίνο, με την ομάδα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρικής Μηχανικής του University College του Λονδίνου, δημιούργησε ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, τη τάξεως των 178 terabits ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό επιτεύχθηκε με τη μετάδοση δεδομένων μέσω ενός πολύ ευρύτερου φάσματος χρωμάτων φωτός ή μήκους κύματος, από ό, τι συνήθως χρησιμοποιείται στις οπτικές ίνες, αναφέρει η ομάδα σε δήλωσή της.

Το επίτευγμα περιγράφεται σε δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Photonics Technology Letters, ενώ το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα από την Ιαπωνία.

Ταχύτητες που φτάνουν σχεδόν στα θεωρητικά όρια

Σε αυτήν την ταχύτητα, θα χρειαζόταν λιγότερο από μία ώρα για τη λήψη των δεδομένων που αποτελούσαν την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας στον κόσμο, η οποία έπρεπε να αποθηκευτεί σε μισό τόνο σκληρών δίσκων και να μεταφερθεί με αεροπλάνο, σύμφωνα με την ομάδα.

Η ταχύτητα είναι επίσης κοντά στο θεωρητικό όριο της μετάδοσης δεδομένων, που έχει καθοριστεί από τον Αμερικανό μαθηματικό Κλοντ Σάνον το 1949.

«Ενώ οι τρέχουσες υπερσύγχρονες διασυνδέσεις κέντρου δεδομένων cloud είναι ικανές να μεταφέρουν έως και 35 terabits το δευτερόλεπτο, εργαζόμαστε με νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά την υπάρχουσα υποδομή, κάνοντας καλύτερη χρήση του εύρους ζώνης οπτικών ινών και επιτρέπουν ρυθμούς μετάδοσης παγκόσμιου ρεκόρ, στα 178 terabits το δευτερόλεπτο», δήλωσε η Γκαλντίνο.


Καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι, να εργάζονται εξ αποστάσεως και να ψωνίζουν διαδικτυακά, η ζήτηση για υπηρεσίες ευρυζωνικών επικοινωνιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ορισμένες εταιρείες σημείωσαν αύξηση κατά 60% στην κίνηση στο διαδίκτυο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Οι μηχανικοί δήλωσαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ήδη υπάρχουσες υποδομές και ότι θα ήταν οικονομικά αποδοτική. Οι χρήστες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τους ενισχυτές που βρίσκονται σε διαδρομές οπτικών ινών, σύμφωνα με την ομάδα.


Η αναβάθμιση ενός ενισχυτή θα κόστιζε 16.000 αγγλικές λίρες, (21.000 δολάρια), ενώ η εγκατάσταση νέων οπτικών ινών μπορεί να κοστίζει έως και 450.000 αγγλικές λίρες (589.000 δολάρια) ανά χιλιόμετρο σε ορισμένες αστικές περιοχές.

«Ανεξάρτητα από την κρίση του κορονοϊού, η κίνηση στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια και ολόκληρη αυτή η αύξηση της ζήτησης δεδομένων, σχετίζεται με το κόστος ανά bit που μειώνεται», δήλωσε η Γκαλντίνο.

«Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτής της τάσης προς χαμηλότερο κόστος, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τις απαιτήσεις μελλοντικών ποσοστών δεδομένων που θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με απροσδόκητες εφαρμογές που θα μεταμορφώσουν τη ζωή των ανθρώπων» κατέληξε.

(sputniknews – φωτο:screenshot)