Επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνητά κοράλλια με 3D εκτύπωση

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης τεχνητά κοράλλια που βοηθούν στην ανάπτυξη της άλγης στη θάλασσα.

Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στον πλανήτη και τα οικοσυστήματα του, η τεχνολογία προσφέρει ορισμένα εργαλεία ώστε να επουλώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις πληγές που έχουμε επιφέρει στον ζωντανό οργανισμό της φύση.

Έτσι, επιστήμονες με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, ανέπτυξαν δομές που μοιάζουν με κοράλλια και μέσω των οποίων μπορούν να δημιουργηθούν τεράστιες ποσότητες άλγης.

Οι ομάδες των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, κατάφεραν να σκανάρουν ζωντανά κοράλλια, με έναν μηχανισμό υπερήχων και φωτός που ονομάζεται «τομογραφία οπτικής συνοχής», ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν σχέδια βασισμένα στους καλύτερους και φωτεινότερους υφάλους της φύσης.

Τα κοράλλια και η άλγη έχουν μια συμβολική και αλληλένδετη σχέση, αφού στην ουσία συμβιώνουν, με τα κοράλλια να προσφέρουν στέγη στην άλγη, η οποία μέσω της φωτοσύνθεσης δημιουργεί σάκχαρα που χρησιμοποιούνται από τα κοράλλια.

Η ομάδα των επιστημόνων ακολουθώντας αυτόν τον φυσικό σχεδιασμό και χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης 3D, που εφαρμόζεται στην ιατρική για τη δημιουργία ηπατικών κυττάρων, παρήγαγαν πυκνούς πληθυσμούς άλγης με ανάπτυξη 100 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

«Αναπτύξαμε έναν τεχνητό κοραλλιογενή ιστό και σκελετό με έναν συνδυασμό πολυμερών τζελ και υδροτζελ, εμποτισμένα με κυτταρικά νανοϋλικά ώστε να προσομοιάσουμε τις οπτικές ιδιότητες των ζωντανών κοραλλιών» δήλωσε η Δρ. Σίβλια Βινολίνι, που ηγήθηκε της έρευνας.
Η τεχνητή κοραλλιογενής δομή, με βιοσυμβατικά υλικά, είχε εξαιρετική απόδοση στην αναδιανομή του φωτός, δίνοντας ελπίδες για τη δημιουργία τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ζωτικής φυσικής δομής.

Η έρευνα της ομάδας θα επιτρέψει σε περιβαλλοντολόγους και βιολόγους να εκτιμήσουν και να καταλάβουν καλύτερα την αποδόμηση των φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, με την ελπίδα να βοηθήσουν στην αποτροπή της καταστροφής τους.

Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν να αναπτύξουν και άλλο το προϊόν τους με μαζική παραγωγή παρόμοιων υλικών, όπως καύσιμα με βάση την άλγη και να μειώσουν παράλληλα τα αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν τον θάνατο τον κοραλλιών.sputniknews / photo unsplash