• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εικονική πραγματικότητα και για τους εργαζόμενους… Μετά το metaverse και αυτό: H Microsoft Mesh for Teams ετοιμάζει 3D χώρους εργασίας

Εικονική πραγματικότητα και για τους εργαζόμενους… Μετά το metaverse και αυτό: H Microsoft Mesh for Teams ετοιμάζει 3D χώρους εργασίας

Η προσπάθεια της Microsoft να διεισδύσει εγκαίρως στον πολλά υποσχόμενο τομέα του metaverse, φέρνει το «Mesh for Teams», μια πλατφόρμα που ειδικεύεται στις εικονικές συναντήσεις.

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια νέα τρισδιάστατη πλατφόρμα, η οποία θα φέρει την ονομασία «Mesh for Teams» και η οποία θα ειδικεύεται στις εικονικές συναντήσεις, γνωστοποίησε η Microsoft, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει εγκαίρως στην αναδυόμενη αγορά της εικονικής πραγματικότητας.  

Όπως γίνεται κατανοητό κι από την ονομασία, η «Mesh for Teams» θα εδράζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα Teams, η οποία βοηθάει τις εταιρείες και τα στελέχη να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις και τηλε-συναντήσεις.  

H μετεξέλιξη αυτής της έκδοσης (θα είναι διαθέσιμη εντός του 2022), θα αποτελεί μια «πρώτη βάση» για εικονικές συσκέψεις και άλλες λειτουργίες εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα αξιοποιεί μια σειρά συσκευών, όπως τα προϊόντα HoloLens και τα ακουστικά Windows Mixed Reality.  

Οι χρήστες, ειδικότερα, θα χρησιμοποιούν avatars, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανώνται σε έναν εικονικό χώρο εργασίας. 

Οι συγκεκριμένοι χώροι θα λειτουργούν ως σταθμοί, προκειμένου οι χρήστες να συνδέονται σε τρισδιάστατους ή δισδιάστατους συνεργατικούς χώρους εργασίας. Καθήμενοι γύρω από ένα εικονικό τραπέζι συνεδριάσεων, οι υπάλληλοι θα μπορούν να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν είναι εφικτά στον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, ένας ομιλητής θα μπορεί να δει τις σημειώσεις του σε τρισδιάστατο χώρο, κοντά σε έναν εικονικό λευκό πίνακα, ενώ όσοι παρακολουθούν την παρουσίαση θα έχουν την ικανότητα να δουν μόνο αυτά που γράφει στον λευκό πίνακα. 

Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει αρχικά μερικούς προκατασκευασμένους χώρους εργασίας, αλλά φυσικά οι εταιρείες θα μπορούν να δημιουργήσουν και τους δικούς τους. Το ίδιο θα ισχύει και με τα avatar των χρηστών. 

Το εντυπωσιακό είναι δε, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα απαιτεί την χρήση ακουστικών VR, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνδέονται με smartphone και φορητούς υπολογιστές. 

Σύμφωνα με τη Microsoft, η πλατφόρμα αρχικά θα δίνει «ζωή» στα avatar με βάση τις διαθέσιμες ηχητικές ενδείξεις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας των χρηστών. Σύντομα, όμως, ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να λειτουργήσει έναν μηχανισμό live αναπαράστασης των εκφράσεων του προσώπου.  

Το λανσάρισμα της «Μesh for Teams» βρίθει αναφορών για το metaverse, το οποίο προσφάτως έγινε δημοφιλές από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της ίδρυσης του Meta. Βέβαια, προς ώρας, απέχει παρασάγγας από το όραμα του Zuckerberg, το οποίο περιλαμβάνει ολογράμματα και άλλες λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας. 

(moneyreview. gr / photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.