Χαμός στο διάστημα: Κυνηγιούνται δυο δορυφόροι ένας αμερικανικός και ένας ρωσικός, παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι

Η δουλιεά του κατασκοπευτικού αμερικανικού δορυφόρου είναι να παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται στη γη, ενώ ο ρωσικός δορυφόρος είναι ειδικά κατασκευασμένος για να παρακολουθεί... τον αμερικανικό! Μια μπερδεμένη κατάσταση που στο τέλος δεν ξέρει κανείς ποιος παρακολουθεί ποιον.

Ένας μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος και ένας στρατιωτικός δορυφόρος των ΗΠΑ φαίνεται να εμπλέκονται σε μια καταδίωξη γάτας και ποντικιού στο διάστημα.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο , που ονομάζεται Kosmos-2558, εκτοξεύτηκε στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με τον δορυφόρο των ΗΠΑ, που ονομάζεται USA-326 , τον Αύγουστο του 2022 και έκτοτε περνά τακτικά κοντά στο αμερικανικό διαστημόπλοιο.

Τα διαστημικά σκάφη κατασκοπεύουν το ένα το άλλο για δεκαετίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκτοξεύσετε τον δορυφόρό σας σε υψηλότερη τροχιά από τους δορυφόρους που θέλετε να παρατηρήσετε. Αλλά η Ρωσία φαίνεται να δοκιμάζει μια νέα μέθοδο καταδίωξης συγκεκριμένων στόχων και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί.

«Αυτή είναι πραγματικά ανεύθυνη συμπεριφορά», είπε ο στρατηγός Τζέιμς Χ. Ντίκινσον, διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στο NBC News μετά την εκτόξευση του Kosmos-2558 από τη Ρωσία. «Βλέπουμε ότι βρίσκεται σε παρόμοια τροχιά με ένα από τα περιουσιακά μας στοιχεία υψηλής αξίας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το Πεντάγωνο είπε ότι το USA-326 προορίζεται να υποστηρίξει την «εναέρια αναγνώριση» — ένα κατασκοπευτικό δορυφορικό πρόγραμμα για τη συλλογή πληροφοριών μέσω της παρατήρησης της Γης.

Ο Dickinson πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ρωσικό διαστημόπλοιο.

Πώς ένας δορυφόρος μπορεί να καταδιώκει έναν άλλο

Οι δύο δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη στο ίδιο επίπεδο, αλλά με διαφορετικές ταχύτητες, επιτρέποντας στον Kosmos-2558 να περνάει τακτικά κάτω από τον αμερικανικό στόχο του.

«Αν φανταστείτε δύο αθλητές να τρέχουν γύρω από μια πίστα σε ελαφρώς διαφορετικές λωρίδες της πίστας και ο ένας είναι πιο γρήγορος από τον άλλο, κάθε τόσο ο ένας κάνει τον γύρο και περνά κοντά», εξήγησε ο ΜακΝτάουελ.

Κάθε γύρος θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να τραβήξετε μια φωτογραφία.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του McDowell, το Kosmos-2558 έκανε τέσσερα κοντινά περάσματα στο USA-326 τον Μάρτιο. Ο ρωσικός δορυφόρος περνάει συνήθως σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων (31 μίλια) από τον αμερικανικό στόχο του — όχι αρκετά κοντά για να κινδυνεύσει από σύγκρουση, αλλά αρκετά κοντά για να πάρει πιθανώς λεπτομερείς εικόνες.

«Το βλέπω σαν θορυβώδες παρά επιθετικό», είπε ο ΜακΝτάουελ.

Η Ρωσία φαίνεται να πειραματίζεται με νέα τεχνολογία καταδίωξης του διαστήματος

Η Ρωσία το έχει κάνει στο παρελθόν.

Ένας άλλος δορυφόρος Kosmos εμφάνισε συμπεριφορά «καταδίωξης», μετά την εκτόξευσή του το 2014 — αλλά παρακολουθούσε το δικό του στάδιο πυραύλων, όχι ένα αντίπαλο διαστημόπλοιο, σύμφωνα με αναφοράς από τον Anatoly Zak, έναν δημοσιογράφο που καλύπτει το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας και διευθύνει το RussianSpaceWeb.com.

Στη συνέχεια, το 2020, ένας στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ ανέφερε ότι δύο μυστηριώδεις ρωσικοί δορυφόροι ακολουθούν έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο των ΗΠΑ.

“Φαίνεται ότι είναι ένα πρόγραμμα που πειραματίζονται με αυτήν την τεχνολογία”, είπε ο McDowell.

Ο δορυφόρος των ΗΠΑ μόλις ώθησε τον εαυτό του λίγο πιο ψηλά

Στην τελευταία εξέλιξη αυτού του παιχνιδιού τροχιακού κρυφτού, ο δορυφόρος των ΗΠΑ πήδηξε σε υψηλότερη τροχιά, σκαρφαλώνοντας πιο μακριά λίγο πριν το Kosmos-2558 επρόκειτο να περάσει ξανά κοντά στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με τον δορυφορικό ιχνηλάτη Nico Janssen. .

Ο ρωσικός δορυφόρος επρόκειτο να περάσει τον αμερικανικό στρατιωτικό στόχο του σε απόσταση περίπου 31 χιλιομέτρων στις 7 Απριλίου, υπολόγισε ο Janssen. Αντίθετα, το πιο κοντινό που μπορούσε να φτάσει ήταν 45 χιλιόμετρα.

Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας ελιγμός που έκαναν οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την κοντινή προσέγγιση του ρωσικού δορυφόρου. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι είχαν πράγματι αυτή την πρόθεση.

“Αυτό θα ήταν άχρηστο, αφού ο δορυφόρος Kosmos μπορεί επίσης να αυξήσει ξανά το υψόμετρο, αν το επιθυμεί”, είπε ο Janssen.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί