Αυτοκίνητο που λειτουργεί με… τηλεπάθεια από την Mercedes

Ο οδηγός χρησιμοποιεί μια συσκευή BCI (brain computer interface) που καταγράφει και μεταφράζει την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου του ώστε οι εντολές του να υλοποιούνται από το όχημα χωρίς αυτός να κάνει κάποια κίνηση.

Στο μεγάλο σαλόνι αυτοκινήτων που διεξάγεται στο Μόναχο κάποιες εταιρείες ανάμεσα στα συμβατικά τους νέα μοντέλα παρουσιάζουν και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα στον τομέα της αυτοκίνησης. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα concept cars που είναι οχήματα που εντυπωσιάζουν με την αισθητική, την εργονομία, τα υλικά που αποτελούνται αλλά κυρίως τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν.

Η Mercedes παρουσίασε το Vision AVTR το οποίο όπως λέει και το όνομα του θέλει να αποκτήσει με τον κάτοχο του μια σχέση παρόμοια με αυτή των άβαταρ. Ο οδηγός χρησιμοποιεί μια συσκευή BCI (brain computer interface) που καταγράφει και μεταφράζει την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου του ώστε οι εντολές του να υλοποιούνται από το όχημα χωρίς αυτός να κάνει κάποια κίνηση. Με απλά λόγια ο οδηγός μπορεί να ελέγχει διάφορες λειτουργίες του οχήματος με τη σκέψη. Ο οδηγός θα μπορεί με νοητικές εντολές να αλλάξει τον σταθμό που ακούει στο ραδιόφωνο, να ανοίξει ή να κλείσει τα παράθυρα, να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση αλλά και να ενεργοποιήσει το σύστημα χαρτογράφησης.

Ανάμεσα στα πολλά εντυπωσιακά και φουτουριστικά  χαρακτηριστικά του Vision AVTR είναι ότι ο κάτοχος δεν χρειάζεται να έχει κλειδί για να μπαίνει σε αυτό αφού το όχημα τον αναγνωρίζει από ζωτικές του λειτουργίες όπως ο καρδιακός του παλμός ή ο ρυθμός αναπνοής του. Με τον ίδιο τρόπο τίθεται σε λειτουργία το αυτοκίνητο. Σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης μέσα στο όχημα παρουσιάζει με γραφικά ότι πληροφορία είναι απαραίτητη ή επιθυμεί να γνωρίζει ο οδηγός. Το όχημα είναι φυσικά ηλεκτροκίνητο και μάλιστα μιας νέας τεχνολογίας που του επιτρέπει να έχει μεγάλη αυτονομία και η μπαταρία του να φορτίζεται ασύρματα και πολύ γρήγορα.

(naftemporiki. gr / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί