Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς επηρέασε η επικράτηση του ChatGPT τις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας

Η επέλαση της AI σαρώνει τα πάντα. Η διεθνιστική τάξη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την τεχνολογία υποταγής και ελέγχου των ανθρώπων. Στον επιχειρηματικό κόσμο όποια εταιρία δεν ακολουθήσει το ρεύμα και μείνει πίσω θα θεωρηθεί απαρχαιωμένη και θα εκτοπιστεί από την αγορά.

H ραγδαία άνοδος και σταδιακή επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε πάρα πολλούς τομείς έχει μετατραπεί πλέον στον νέο καταλύτη της τεχνολογικής εξέλιξης και επηρεάζει πλέον την πορεία των επιχειρήσεων και των μετοχών τους. Είναι πια μια πραγματικότητα που επηρεάζει τα πάντα ακόμα και την πορεία των τιμών των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας. Εταιρίες που είναι εστιασμένες στην παροχή υπηρεσιών που θεωρείται ότι θα μπορούν πλέον να καλυφθούν από την τεχνητή νοημοσύνη βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν, ενώ εταιρίες που προωθούν την ΑΙ βλέπουν τη χρηματιστηριακή τους αξία να αυξάνεται.

Τεράστιο ήδη το αντίκτυπο της AI – Επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Η λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εμφανίσει αρχικές ιδέες με τη μορφή κειμένων, βίντεο ή άλλων μέσων, είναι ακόμη στα αρχικά στάδιά της αλλά έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τα σχολεία και το ευρύ κοινό λόγω της δυνατότητάς της να επεξεργάζεται τεράστιο αριθμό πληροφοριών και να δημιουργεί ένα επεξεργασμένο περιεχόμενο για τους χρήστες που το ζητούν.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επενδύουν πολλά δις. δολάρια στη νέα τεχνολογία, ενώ οι startups προσπαθούν να αναπτύξουν με γρήγορους ρυθμούς επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν ΑΙ.  

Οι επενδυτές υπολογίζουν την αναδιάταξη που θα προκαλέσει ο ερχομός της στις εταιρείες, τους κλάδους και τις σημερινές επιχειρηματικές πρακτικές, προχωρώντας στα αντίστοιχα στοιχήματα.

Αλμα της Nvidia, βουτιά της Chegg

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες κινήσεις των μετοχών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η μετοχή της Nvidia, που κατασκευάζει chips, έχει εκτιναχθεί, ενώ η μετοχή της Chegg, η οποία παρέχει τεχνολογική βοήθεια για την εκπαίδευση, έχει κάνει βουτιά.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί με την ενθουσιώδη αποδοχή της AI από το κοινό αλλά και οι διαφαινόμενες “προοπτικές” της ΑΙ, είναι κάποιοι από τους λόγους που οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Οι εφαρμογές της δημιουργικής ΑΙ είναι πολύ δημοφιλείς. Το ChatGPT έφθασε να έχει 100 εκατομμύρια χρήστες σε δύο μήνες, η ταχύτερη διάδοση εφαρμογής που έχει καταγραφεί έως τώρα, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Συγκριτικά, στο TikTok χρειάστηκαν εννιά μήνες για να φθάσει το ορόσημο αυτό και για το Instagram 30 μήνες.

Πάνω από 300 εταιρείες βασίζονται στην ΑΙ

«Θεωρούμε την ΑΙ ως κάτι τεράστιο και θα συνεχίσουμε να το ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας με καλά μελετημένο τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, την περασμένη εβδομάδα σε τηλεφωνική διάσκεψη με αναλυτές.

Πάνω από 300 εταιρείες έχουν εκφρασθεί στο ίδιο μήκος κύματος με την Apple στις ενημερώσεις που έχουν κάνει φέτος σε αναλυτές.

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου υγείας πειραματίζονται με την ΑΙ για να δουν αν η τεχνολογία μπορεί να τις βοηθήσει να ενισχύσουν την παραγωγικότητα του ιατρικού δυναμικού τους. Επιχειρηματίες και επενδυτές venture capital ελπίζουν η δημιουργική  ΑΙ να προκαλέσει επανάσταση στις επιχειρήσεις. Ακόμη και η Coca Cola πειραματίζεται με την τεχνολογία.

Μεγάλα κέρδη για Microsoft και Alphabet

Κάποιοι επενδυτές αναρωτούνται αν η δημιουργική ΑΙ είναι η τελευταία τεχνολογία με προοπτική να διαταράξει ολόκληρους κλάδους. Η κεφαλαιοποίηση της Microsoft αυξήθηκε σχεδόν 500 δις. δολάρiα μετά την επένδυση των 10 δις. δολαρίων που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο στην startup OpenAI, η οποία έχει αναπτύξει το ChatGPT.

H μετοχή της Nvidia, η οποία κατασκευάζει chip που χρειάζονται για την ενεργοποίηση των chatbots, εκτινάχθηκε 96% από την αρχή του έτους.

Αντίθετα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, έχασε 100 δις. δολάρια σε μία ημέρα από την κεφαλαιοποίησή της φέτος καθώς το chatbot της Bard δεν ενθουσίασε τους επενδυτές. Ωστόσο, αντέστρεψε γρήγορα τις απώλειες και σήμερα καταγράφει κέρδη 22% από την αρχή του 2023.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ωθήσει τις αποτιμήσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia αντιστοιχεί σε164 φορές τα κέρδη του περασμένου 12μήνου, ενώ της Microsoft και της Alphabet κατά 33 και 24 φορές, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η μετοχή της Chegg έκανε βουτιά 48% την περασμένη εβδομάδα καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι η άνοδος του ChatGPT πλήττει τη δυνατότητά της να προσελκύσει νέους πελάτες.

(με πληροφορίες από imerisia. gr / photo: pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί