Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs

Τα λένε ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι δεν ήξερε.

Στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία αναφέρεται έκθεση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με αυτή, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει το 1/4 των εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσεις στην έκρηξη της παραγωγικότητας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα διαφέρει σε διάφορους τομείς. Το 46% των εργασιών στα διοικητικά και το 44% στα νομικά επαγγέλματα θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, αλλά μόνο το 6% στις κατασκευές το 4% στη συντήρηση.

Ωστόσο, περίπου το 7% των Aμερικανών βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους.

Μειώσεις μισθών

«Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε στο BBC News ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών» πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία GPS και πλατφόρμες όπως η Uber μείωσαν τους μισθούς των οδηγών ταξί καθώς ξαφνικά η γνώση των δρόμων έγινε ευκολότερη αλλά δεν μείωσε τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η έκθεση, το 60% των εργαζομένων ασκεί επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940. Αλλά άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει τους εργαζόμενους περισσότερο από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Και αν η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί