Ο χειρισμός και η «εκμετάλλευση» του κιβωτίου ταχυτήτων ενός αυτοκινήτου είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας υποψήφιος οδηγός με την εν λόγω γνώση αυτή να τον ακολουθεί όποτε οδηγεί αυτοκίνητο.
Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε ένα χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κατά το πέρασμα του χρόνου αποκτούμε κάποιες συνήθειες όταν οδηγούμε οι οποίες μπορεί τελικά να προκαλέσουν καταστροφικά αποτελέσματα στην κατάστατη του σασμάν. Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι χειρότερες από αυτές, τις οποίες και θα πρέπει να αλλάξουμε άμεσα.
Ίσως η κακή συνήθεια που περνά πιο απαρατήρητη από όλες και μπορεί να μας κοστίσει ακριβά σε βάθος χρόνου έχει να κάνει με την άνεσή μας κατά την οδήγηση και τον επιλογέα των σχέσεων του μηχανικού κιβωτίου.
Συγκεκριμένα μια πολύ μεγάλη μερίδα οδηγών συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον επιλογέα του κιβωτίου ως ένα σημείο στήριξης για το δεξί τους χέρι, όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να έχουν και τα δύο χέρια τους στο τιμόνι κάθε στιγμή. Και ενώ αυτή η συνήθεια μοιάζει αρχικά αθώα είναι κακή για την υγεία του κιβωτίου καθώς με αυτόν τον τρόπο ασκείται τάση στις φουρκέτες που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αντικατάστασή τους.
Δεύτερο συνηθισμένο λάθος των οδηγών αυτοκινήτου με μηχανικό κιβώτιο σχέσεων είναι το διαρκές πατινάρισμα περιμένοντας στο φανάρι. Να έχουν δηλαδή επιλέξει την πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο και με τα πόδια στο αριστερό και δεξί πεντάλ να κρατούν το αυτοκίνητο στο ίδιο σημείο με τη δύναμη του κινητήρα και με την μερική σύμπλεξη του συμπλέκτη.
Αυτή το λάθος μειώνει δραστικά την διάρκεια ζωής του συμπλέκτη πόσο μάλλον όταν γίνεται πολλές φορές μέσα σε μία μόλις ημέρα και ισχύει και για το περισσότερο από όσο χρειάζεται πατινάρισμα για να ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο σε ανηφόρα. Στα λάθη που έχουν να κάνουν με την πρόωρη φθορά του συμπλέκτη συγκαταλέγεται και η οδήγηση κρατώντας το αριστερό πεντάλ ελαφρώς πατημένο.
Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος, που επίσης δημιουργεί φθορές, είναι η αλλαγή σχέσεων χωρίς το πεντάλ του συμπλέκτη να είναι πλήρως πατημένο. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος τρόπος οδήγησης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα γρανάζια του κιβωτίου.
Τελευταίο λάθος που σχετίζεται πάλι με τις τάσεις που ασκούνται στα γρανάζια του κιβωτίου -και όχι μόνο- και μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα δαπανηρές επισκευές είναι το να βάλουμε πρώτη ταχύτητας στο κιβώτιο αμέσως μετά από κίνηση με όπισθεν, ενώ το αυτοκίνητο δεν έχει ακόμα ακινητοποιηθει εντελώς. Το συγκεκριμένο λάθος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ή και περισσότερο δαπανηρό και για τα αυτοκίνητα με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.
(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνελήφθη 49χρονος – Στο σπίτι του βρέθηκε όπλο, σφαίρες και αλεξίσφαιρο γιλέκο με διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ.
- Γιατί κάποιες φορές βάφονται λευκοί οι κορμοί των δέντρων την άνοιξη;
- «Ηλίθια ερώτηση»: Viral η αντίδραση Τραμπ μόλις του είπαν πως ο Πούτιν βοηθάει το Ιράν, vid
- Συνελήφθη 70χρονος για ναρκωτικά στο Ηράκλειο – Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης σχεδόν 3 κιλών
- Το Ισραήλ προειδοποιεί την κυβέρνηση του Λιβάνου να δράσει κατά της Χεζμπολάχ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο λόγω του ημιμαραθωνίου Αθήνας – Πώς θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια ΜΜΜ
- Τραμπ: Για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια το Ιράν ηττάται – Σήμερα θα χτυπηθεί πολύ σκληρά
- Ιράν: Δύο σκληροπυρηνικοί κληρικοί καλούν για την ταχεία επιλογή ενός νέου ανώτατου ηγέτη
- Καραμανλής: Η γήρανση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής περιφέρειας
- Κένυα: Τουλάχιστον 10 άνθρωποι πνίγηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες στο Ναϊρόμπι, vid









