• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στην Mitsubishi συμβόλαιο για τεχνολογία δορυφόρων με το χαμηλότερο αντίτιμο για πρόγραμμα στην ιστορία της Ιαπωνίας

Στην Mitsubishi συμβόλαιο για τεχνολογία δορυφόρων με το χαμηλότερο αντίτιμο για πρόγραμμα στην ιστορία της Ιαπωνίας

Το Ιαπωνικό Υπουργείο Αμύνης θέλει να αναπτύξει δορυφόρους ή καλύτερα, ψευδοδορυφόρους οι οποίοι θα δύνανται να εντοπίζουν εισερχόμενους πυραύλους υψηλής ταχύτητας από διάφορες τροχιές. Για να συμβεί αυτό, η λογική είναι ότι πολλαπλοί δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά στο ίδιο ύψος, επιτηρώντας μία συγκεκριμένη περιοχή, άλλη σειρά δορυφόρων σε άλλο τομέα κτλ. Επομένως, οτιδήποτε εισέλθει στο πεδίο τους θα εντοπίζεται.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα γεννήθηκε από τη στιγμή που η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα αναπτύσσουν τους δικούς τους πυραύλους υψηλής ταχύτητας αλλά και βλημάτων που εκμεταλλεύονται την ολίσθηση στον αέρα για να μεταβούν σε μακρινές αποστάσεις. Η Ιαπωνία είναι μέσα στο βεληνεκές τέτοιων όπλων και η αντιβαλλιστική αεράμυνα δεν επαρκεί και γι αυτές τις απειλές.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το συμβόλαιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τη Mitsubishi Electric να κερδίζει το διαγωνισμό με το αντίτιμο που έδωσε η εταιρεία για το συμβόλαιο να είναι.. 22 YEN ! . Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό που έχει κερδίσει σε διαγωνισμό του Υπουργείου Αμύνης της Ιαπωνίας και επειδή το φαινόμενο ήταν αρκετά περίεργο, ορίστηκε δικηγόρος για να ελέγξει τη συμφωνία. Η απόφαση του δικηγόρου μετά από ενδελεχή έρευνα ήταν ότι δεν εντόπισε τίποτα μεμπτό και η Mitsubishi Electric θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του συστήματος.

Κύκλοι του Υπουργείου Αμύνης θα ήθελαν η προσπάθεια ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας να ήταν μία προσπάθεια με περισσότερες εταιρείες να συνεργούν μαζί έτσι ώστε να υπάρχει διάχυση της τεχνολογίας και σε άλλες εταιρείες, αλλά αυτό δε συνέβη. Το μικρό κόστος που υπέβαλε η Mitsubishi σημαίνει ότι το ιαπωνικό κράτος δε θα έχει πρακτικά καμία συμμετοχή εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

φωτο unsplash