Στα Λόγια του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα : Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Η προσφορά του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αμερικής, 150 χρόνια αργότερα.

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright, είναι γνωστός, τόσο για την πρωτοποριακή σχεδιαστική του ικανότητα, την καινοτομία του Prairie Style, και την οδυνηρή ζωή του, όσο και για τον καθαρό παραγωγικό του λόγο μέσω γραπτών, συνομιλιών , συνεντεύξεων, και άρθρων περιοδικών. Στα ενενήντα ένα του χρόνια, έδωσε τόσο πολύ υλικό, που γεμίζει τόμους.

Μερικά αγαπημένα χαρακτηριστικά και πιο αξιοσημείωτες στιγμές του Frank Lloyd Wright θα δούμε παρακάτω:

Απλότητα


Σε αντίθεση με την ταραχώδη προσωπική του ζωή, ο Wright, πέρασε την ζωή του εκφράζοντας την ομορφιά της φύσης που είχε μέσα του. Πώς ένας αρχιτέκτονας δημιούργησε αριστουργήματα και λειτουργικές μορφές;
Ο ίδιος αναφέρει: “Όταν κάνεις πέντε γραμμές ενώ χρειάζεσαι τρεις είναι βλακεία. Όταν στις εννέα λίβρες περισσεύουν τρεις, είναι παχυσαρκία. Όταν ξέρετε τι να αφήσετε έξω και τι ακριβώς να προσθέσετε, τότε έχετε εκπαιδευτεί στη γνώση της απλότητας – προς την τελική ελευθερία της έκφρασης”. – (The Natural House, 1954)
“Η μορφή και η λειτουργία είναι μία”. – (The Future of Architecture, 1953)
“Η απλότητα και η γαλήνη, είναι ιδιότητες που μετρούν την πραγματική αξία κάθε έργου τέχνης. Η υπερβολική αγάπη της λεπτομέρειας, έχει καταστρέψει τα πιο ωραία πράγματα από την άποψη καλής τέχνης ή καλής ζωής, από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο μειονέκτημα. Είναι απελπιστικά ακαλαίσθητο, χυδαίο. “(In the Cause of Architecture I 1908)

Οργανική Αρχιτεκτονική.


Ο Wright προώθησε τη φυσικότητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
“Το σπίτι δεν πρέπει να βρίσκεται σε ένα κομμάτι γης , αλλά να είναι από τη γη – ένα οργανικό μέρος του περιβάλλοντος”.

Ένα μεγάλο μέρος των γραπτών του Wright περιγράφει τη φιλοσοφία της οργανικής αρχιτεκτονικής:
“… είναι η φύση οποιουδήποτε οργανικού κτιρίου να μεγαλώνει από τον τόπο του, να βγαίνει από το έδαφος στο φως – το ίδιο το έδαφος να κρατάει πάντα ως βασικό συστατικό το τμήμα του ίδιου του κτιρίου”. – (The Natural House 1954)
“Ένα κτίριο πρέπει εύκολα να φαίνεται ότι μεγαλώνει από τον τόπο του και να διαμορφώνεται έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον, – αν η φύση που εκδηλώνεται εκεί δεν το κάνει ήρεμο, σημαντικό και οργανικό όπως θα έπρεπε να είναι, τότε έχει χάσει την ευκαιρία να γίνει δικό του”. – (In the Cause of Architecture I 1908)
“Από πού ξεκινάει ο κήπος και που αρχίζει το σπίτι; Αυτή η Αρχιτεκτονική που ονομάζουμε βιολογική είναι μια αρχιτεκτονική πάνω στην οποία η αληθινή αμερικανική κοινωνία τελικά θα βασιστεί, αν επιβιώσουμε “. – (The Natural House, 1954)
“Η αληθινή αρχιτεκτονική είναι ποίηση. Ένα καλό κτίριο είναι το μεγαλύτερο ποίημα όταν έχει οργανική αρχιτεκτονική”. “Έτσι λοιπόν, στέκομαι μπροστά σας και σας κηρύττω την οργανική αρχιτεκτονική, δηλώνοντας ότι είναι το σύγχρονο ιδανικό …”– (The London Lectures 1939)

Φύση και φυσικές μορφές

Πολλές ηγετικές προσωπικότητες, όπως και ο Ράιτ γεννήθηκαν τον Ιούνιο.
Ο μελλοντικός αρχιτέκτονας Ράιτ, γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν στις 8 Ιουνίου 1867 και έζησε τα νεανικά του χρόνια στα λιβάδια του. Ο χρόνος που πέρασε στο αγρόκτημα του θείου του, διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ενσωμάτωσε φυσικά στοιχεία στα σχέδια του.
“Η φύση είναι σπουδαίος δάσκαλος- ο άνθρωπος μόνο μπορεί να λάβει και να απαντήσει στη διδασκαλία της.” – (The Natural House, 1954)
“Η γη είναι η απλούστερη μορφή αρχιτεκτονικής.” – (Some Aspects of the Past and Present in Architecture” 1937
“Το λιβάδι έχει τη δική του ομορφιά ….” – (In the Cause of Architecture I 1908)
“Κατά κύριο λόγο, η φύση παρέχει τα υλικά για αρχιτεκτονικά μοτίβα … ο πλούτος των υποδείξεων είναι ανεξάντλητος, τα πλούτη της είναι μεγαλύτερα από την επιθυμία κάθε ανθρώπου.” “… πηγαίνετε στο δάσος και τα λιβάδια για σχέδια χρωμάτων.” – (In the Cause of Architecture I 1908)
“Δεν μου άρεσαν ποτέ οι βαφές και οι ταπετσαρίες ή κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί σε άλλα πράγματα ως επιφάνεια …. Το ξύλο είναι ξύλο, το σκυρόδεμα είναι σκυρόδεμα, η πέτρα είναι πέτρα.”– (The Natural House, 1954)

Η φύση του ανθρώπου


Ο Frank Lloyd Wright, είχε έναν τρόπο να βλέπει τον κόσμο ως ένα σύνολο, χωρίς να διαφοροποιεί το ζωντανό σπίτι που αναπνέει από τον άνθρωπο.
-Το 1930 ο Wright διδάσκει:
“Τα σπίτια των ανθρώπων δεν πρέπει να είναι σαν κιβώτια. Κάθε σπίτι είναι περίπλοκο, αδέξιο, ιδιότροπο, απαιτητικό και μηχανική απομίμηση του ανθρώπινου σώματος, με ηλεκτρική καλωδίωση για νευρικό σύστημα, υδραυλικά για έντερα, σύστημα θέρμανσης με τζάκια για αρτηρίες και καρδιά, και παράθυρα για μάτια, μύτη και πνεύμονες.” -(Διαλέξεις του Princeton, 1930)
“Ότι κάνει ένας άνθρωπος – αυτό έχει.” – (The Natural House, 1954)
“Ένα σπίτι που έχει χαρακτήρα, έχει καλή πιθανότητα να γίνει πολύτιμο καθώς μεγαλώνει. Τα κτίρια όπως οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να είναι ειλικρινείς, πρέπει να είναι αληθινά…” – (In the Cause of Architecture I 1908)
“Τα σπίτια με γυψοσανίδα ήταν καινούργια. Τα θωρακισμένα παράθυρα ήταν καινούργια. Σχεδόν όλα ήταν καινούργια αλλά όχι ο νόμος της βαρύτητας και η ιδιοσυγκρασία του πελάτη.”– (The Natural House, 1954)

Το στυλ


Οι κτηματομεσίτες και οι προγραμματιστές αγκάλιασαν το “στυλ Prairie που ο Wright σχεδίασε για κάθε ιδιοκτήτη γης.
“Πρέπει να υπάρχουν τόσα είδη σπιτιών, όσα είδη -στυλ, διαφορετικών ανθρώπων υπάρχουν. Ένας άνθρωπος που έχει ατομικότητα έχει δικαίωμα στην έκφραση του δικού του περιβάλλοντος. Το στυλ είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας. Η υιοθέτηση ενός στυλ ως κίνητρο είναι να βάλουμε το καρότσι στο άλογο ….” – (In the Cause of Architecture I 1908)

Σχετικά με την Αρχιτεκτονική


Ως αρχιτέκτονας, ο Frank Lloyd Wright δεν παρέκκλινε ποτέ στις πεποιθήσεις του για την αρχιτεκτονική και τη χρήση εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Τα ξεχωριστά σπίτια όπως το Fallingwater και το Taliesin έχουν τα ίδια φυσικά, οργανικά στοιχεία που έμαθε από μικρό παιδί ο Wright στο Wisconsin.
“… κάθε σπίτι πρέπει να αρχίζει στο έδαφος, όχι μέσα σε αυτό …Το σχήμα που ακολουθεί τη λειτουργικότητα είναι απλό δόγμα μέχρι να συνειδητοποιήσετε την υψηλότερη αλήθεια, ότι η μορφή και η λειτουργία είναι μία”. “Το σπίτι με μέτριο κόστος δεν είναι μόνο το σημαντικό αρχιτεκτονικό πρόβλημα της Αμερικής, αλλά το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο για τους μεγάλους αρχιτέκτονες”. ” Διαθέτω χάλυβα, σκυρόδεμα και γυαλί όπως στην “αρχαία τάξη”. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τίποτα στην δυσκίνητη και άσκοπη κλασική μας αρχιτεκτονική. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο στην αρχιτεκτονική σήμερα είναι το ίδιο απαραίτητο για την ακεραιότητα ζωής– (The Natural House 1954)
“… η αρχιτεκτονική είναι η ζωή, ή τουλάχιστον η ίδια η ζωή παίρνει μορφή και ως εκ τούτου είναι το πραγματικό ιστορικό της ζωής όπως έζησε στον κόσμο του χθες, καθώς ζει σήμερα ή όποτε ζήσει. Η αρχιτεκτονική είναι ένα Μεγάλο Πνεύμα. “ -(The Future: Valedictory 1939)
“… οι αρχιτεκτονικές αξίες είναι ανθρώπινες αξίες, ή αλλιώς δεν είναι πολύτιμες … Οι ανθρώπινες αξίες είναι να δίνεις ζωή, και όχι να παίρνεις ζωή”. -(The Disappearing City 1932)

Συμβουλές στους Νέους Αρχιτέκτονες, από τη Διάλεξη του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου (1931), – Το Μέλλον της Αρχιτεκτονικής.

Οι επιρροές του “παλιού δασκάλου”, του αρχιτέκτονα Louis Sullivan, παρέμειναν στο μυαλό του Wright όλη του τη ζωή, ακόμα και όταν έγινε το πιο διάσημο πρότυπο όλων.
“” Σκεφτείτε απλά “, όπως μου είπε ο παλιός μου κύριος. Αυτό σημαίνει να μειώσουμε το σύνολο σε μέρη με απλούστερους όρους, να επιστρέψουμε στις πρώτες θεμελιώδεις αρχές”.
“Πάρτε χρόνο για να προετοιμαστείτε. Πηγαίνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από το σπίτι για να χτίσετε τα πρώτα σας κτίρια. Ο γιατρός μπορεί να θάψει τα λάθη του, αλλά μόνο ο αρχιτέκτονας μπορεί να συμβουλεύει τους πελάτες του να φυτέψουν αμπέλια”.
“Η συνήθεια της σκέψης συνθέτει το ” γιατί “, που φέρνει τη συνήθεια της ανάλυσης.”
“Θεωρούμε εξίσου επιθυμητό να οικοδομήσουμε ένα κοτέτσι (μικρό),όπως και να χτίσουμε έναν καθεδρικό ναό. Το μέγεθος του έργου δεν σημαίνει τίποτα στην τέχνη πέρα από το θέμα των χρημάτων”.
“Η αρχιτεκτονική μιλάει σαν ένα ποίημα στην ψυχή. Για να εκφραστεί η ποίηση της αρχιτεκτονικής σε αυτή την εποχή των μηχανών, όπως και σε όλες τις άλλες εποχές, πρέπει να μάθετε τη βιολογική γλώσσα του φυσικού, που είναι πάντα η γλώσσα του καινούριου”.
«Κάθε σπουδαίος αρχιτέκτονας είναι απαραίτητα ένας μεγάλος ποιητής. Πρέπει να είναι ένας μεγάλος πρωτότυπος ερμηνευτής της εποχής, των ημερών και της ηλικίας του».
– (The London Lectures 1939-Οργανική αρχιτεκτονική-Το μέλλον της αρχιτεκτονικής)

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα προσφοράς του Frank Lloyd Wright


Οι λόγοι και οι χαρακτηριστικές φράσεις του Frank Lloyd Wright, είναι τόσες πολλές που ξεπερνούν τον αριθμό των κτιρίων που ολοκλήρωσε. Επίσης έχουν επαναληφθεί τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να ειπωθούν με ακρίβεια ακόμη και αν είναι με ακριβή εισαγωγικά από τον ίδιο τον Ράιτ.

Κάποιες φράσεις του:

“Μισώ τους διανοούμενους, είναι από την κορυφή προς τα κάτω, …(εγώ) είμαι από κάτω προς τα πάνω”.

“Στις αρχές της ζωής μου έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της ειλικρινούς αλαζονείας και της υποκριτικής ταπείνωσης, – επέλεξα ειλικρινή αλαζονεία και δεν έχω καμία ευκαιρία να αλλάξω”.

“Η τηλεόραση είναι τσίχλα για τα μάτια.”

“Συμβαίνει πάντα αυτό που πιστεύεις πραγματικά, και η πίστη το κάνει να συμβεί.”

“Η αλήθεια, είναι πιο σημαντική από τα γεγονότα.”

“Η νεότητα είναι μια ποιότητα, όχι θέμα περιστάσεων”.

“Μια ιδέα είναι η σωτηρία από τη φαντασία”.

“Αποκτήστε τη συνήθεια της ανάλυσης-η ανάλυση θα επιτρέψει με το χρόνο τη σύνθεση να γίνει συνήθεια του μυαλού σας.”

“Αισθάνομαι την παρουσία μια παράξενης αρρώστιας: της ταπεινοφροσύνης”.

“Εάν συνεχίσει έτσι ο άνθρωπος, θα απειλήσει όλα τα άκρα του, αλλά και το δάκτυλό του.”

“Ο επιστήμονας στην πορεία του έχει πάρει τη θέση του ποιητή, αλλά κάποια μέρα κάποιος θα βρει τη λύση στα προβλήματα του κόσμου και θα θυμάται ότι είναι ποιητής και όχι επιστήμονας”.

“Κανένας ποταμός δεν ανεβαίνει ψηλότερα από την πηγή του. Ότι και να χτίσει ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να εκφράσει ή να αντικατοπτρίσει κάτι περισσότερο απ ‘ότι ήταν” Δεν μπορεί να καταγράψει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από όσα έχει μάθει στη ζωή του όταν χτίστηκαν τα κτίρια.

“Όσο περισσότερο ζω, τόσο πιο όμορφη γίνεται. Εάν ανόητα αγνοείς την ομορφιά, σύντομα θα βρεθείς στη ζωή χωρίς αυτή. Θα είναι φτωχή, υποβαθμισμένη. Εάν επενδύσετε στην ομορφιά, θα παραμείνει μαζί σας όλες τις ημέρες της ζωής σας. ”

”Το παρόν είναι η συνεχώς κινούμενη σκιά που χωρίζει το χθες από το αύριο. Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα”.

“Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το μηχάνημα θα οδηγήσει το χέρι του δημιουργικού καλλιτέχνη, ακόμα και αν αυτό ήταν το μαγικό χέρι σε αληθινό τόπο. Το βιομηχανικό σύστημα και η επιστήμη το έχει εκμεταλλευθεί πάρα πολύ σε βάρος της τέχνης και της αληθινής θρησκείας”.

“Η οχλοβοή, οι κραυγές και η μηχανική εξαθλίωση της μεγάλης πόλης μετέτρεψαν το αστικοποιημένο κεφάλι και αυτιά, όπως κάνει το τραγούδι των πουλιών, ο άνεμος στα δέντρα, οι κραυγές των ζώων, – όπως κάνουν οι φωνές και τα τραγούδια των αγαπημένων που γεμίζουν την καρδιά τους. Είναι οι χαρούμενοι του πεζοδρομίου. “

Δέσπω

photo from video

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.