Στα άδυτα μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας (vid)

Αποτελούν τα πιο μυστηριώδη σώματα του Σύμπαντος και η φύση τους είναι τέτοια που η παρατήρηση και η μελέτη τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Παρόλα αυτά, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αρχίζει σιγά σιγά να “φωτίζει” τον…. σκοτεινό κόσμο τους.

Πριν από δύο χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και η ανθρωπότητα, χαιρέτησαν το επίτευγμα της πρώτης απευθείας καταγραφής μιας εικόνας από μια μαύρη τρύπα στο ορατό φως.

Ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το Event Horizon Telescope (ένα δίκτυο συγχρονισμένων ραδιοτηλεσκοπίων) έκανε το επόμενο βήμα.


Για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε σε πολωμένο φως, μια μαύρη τρύπα και το επίτευγμα αφορά μια από τις μεγαλύτερες που γνωρίζουμε με μάζα 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Πόλωση του φωτός ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το επίπεδο ταλάντωσης του ηλεκτρικού πεδίου του φωτός είναι το ίδιο για όλα τα φωτόνια. Αυτό το φως ονομάζεται πολωμένο.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία M87 που είναι ο μεγαλύτερος και φωτεινότερος γαλαξίας στο βόρειο σμήνος της Παρθένου. Ο γαλαξίας εκτιμάται ότι διαθέτει τρισεκατομμύρια άστρα και στο κέντρο του βρίσκεται η κολοσσιαία μαύρη τρύπα. Ένας περιστρεφόμενος δίσκος ιονισμένου αερίου περιβάλλει τη μαύρη τρύπα. Ο δίσκος περιστρέφεται με ταχύτητες μέχρι περίπου 1.000 χλμ./δευτ. και έχει διάμετρο 39 έτη φωτός.

Όπως είναι ευνόητο η καταγραφή των εικόνων και τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή την διεργασία θα προσφέρουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες για την κατανόηση της λειτουργίας και των μηχανισμών των μαύρων τρυπών.

naftemporiki/ photo video screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.