Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε σπάνια πλάκα του αρχαίου πολιτισμού της Ταρτησσού

Αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν σπάνια πλάκα με αρχαία σχέδια, η οποία απεικονίζει σκηνές μάχης των Ταρτησσίων και ένα "περίεργο" αλφάβητο


Τα έργα τέχνης βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν πρόσφατα στο Κάσας ντελ Τουρουνιούελο, μια αρχαία Ταρτησσική τοποθεσία στη νοτιοδυτική Ισπανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο αρχαίος πολιτισμός της Ταρτησσού που εξαφανίστηκε
Οι Ταρτήσσιοι ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. και ήταν γνωστοί για το “ιδιαίτερο” και περίτεχνο σύστημα γραφής τους. Μέχρι τον τέταρτο αιώνα π.Χ., είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Στην περίμετρο της πλάκας, κάποιος είχε χαράξει μια “ακολουθία 21 συμβόλων” στο Παλαιοϊσπανικό αλφάβητο, όπως ανακοινώθηκε. Δυστυχώς, ένα κομμάτι της πλάκας έχει σπάσει, επομένως οι ερευνητές μπορούν μόνο να υποθέσουν ποια είναι τα γράμματα που λείπουν από τη σειρά.


«Τουλάχιστον [έξι] σύμβολα έχουν χαθεί στο κομμάτι της πλάκας που έσπασε, αλλά αν υποθέσουμε ότι το σχήμα ήταν εντελώς συμμετρικό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 32 σύμβολα», είπε στη δήλωσή της ο Joan Ferreri Jane, ερευνητής παλαιοϊσπανικής φιλολογίας (η μελέτη της δομής και της εξέλιξης της γλώσσας) στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Είναι κρίμα που χάθηκε το τελικό τμήμα του αλφαβήτου, γιατί εκεί υπάρχουν συνήθως οι πιο έντονες διαφορές».

Τα σενάρια για την πλάκα
Η πλάκα, η οποία έχει μήκος σχεδόν 20 εκατοστά, περιέχει επίσης χαραγμένα σχέδια που απεικονίζουν τρεις πολεμιστές στη μάχη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκίτσα αποτελούσα πιθανόν μέρος μιας άσκησης ζωγραφικής του καλλιτέχνη για να τελειοποιήσει την τέχνη του, προτού σκαλίσει παρόμοια μοτίβα σε κομμάτια χρυσού, ελεφαντόδοντου ή ξύλου.


«Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην αρχαιολογία της χερσονήσου, και μας φέρνει πιο κοντά στη κατανόηση των τεχνικών επεξεργασίας στην Ταρτησσό, που ήταν άγνωστες μέχρι τώρα», ανέφερε στην δήλωσή της η Esther Rodriguez Gonzales, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μέριδα, η οποία συντόνισε τις ανασκαφές. «Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα ενδύματα, τα όπλα ή τις κεφαλές των χαρακτήρων που παρουσιάζονται».

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί