Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα σε τάφο 900 ετών: Ανακάλυψαν θησαυρό νομισμάτων δίπλα σε σκελετούς

Ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία

έχει αναδείξει περίπου 170 ασημένια νομίσματα που χρονολογούνται από τα μέσα του 12ου αιώνα, ρίχνοντας νέο φως στη μεσαιωνική ιστορία της περιοχής.


Αυτή η ανακάλυψη, που έγινε κατά τη διάρκεια ενός έργου γεωθερμικής εγκατάστασης σε μία εκκλησία, όχι μόνο βοηθάει την κατανόησή μας για την περίοδο, αλλά αμφισβητεί και τις υπάρχουσες αντιλήψεις για τα ταφικά έθιμα και την κυκλοφορία των κερμάτων στη μεσαιωνική Götland.

Η Ιστορία της Γης κάτω από την Εκκλησία
Η ομάδα από το Μουσείο της Κομητείας Γιόνκοπινγκ, με επικεφαλής τις αρχαιολόγους Anna Ödéen και Kristina Jansson, ανακάλυψε τα νομίσματα ενώ επιθεωρούσε τη διαδικασία εγκατάστασης. Η αρχική ανασκαφή αποκάλυψε δύο σκελετούς, και καθώς η ομάδα καθάριζε την περιοχή, εμφανίστηκαν τα πρώτα ασημένια νομίσματα κοντά στο αριστερό πόδι ενός από τους σκελετούς.

«Την πρώτη κιόλας ημέρα, η συνάδελφός μου Kristina Jansson και εγώ βρήκαμε δύο σκελετούς στο φρεάτιο όπου επρόκειτο να τοποθετηθούν τα καλώδια. Καθαρίσαμε τα οστά για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς έμοιαζαν οι τάφοι. Ξαφνικά εμφανίστηκαν τρία ασημένια νομίσματα! Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι πολλά περισσότερα βρίσκονταν κοντά στο αριστερό πόδι του σκελετού» ανέφερε η Anna Ödéen περιγράφοντας τη στιγμή της ανακάλυψης.


Περαιτέρω εξερεύνηση οδήγησε στην ανάκτηση συνολικά περίπου 170 ασημένιων νομισμάτων τύπου Bracteate, ένα είδος νομίσματος που κόβεται στη μία πλευρά μόνο. Τα νομίσματα, θάφτηκαν δίπλα σε έναν νεαρό άνδρα που εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 20 και 25 ετών. Τα νομίσματα, που πιστεύεται ότι κόπηκαν μεταξύ 1150 και 1180 μ.Χ., περιλαμβάνουν σχέδια άγνωστα μέχρι τότε στους ερευνητές.


Αρχαία δραστηριότητα στην τοποθεσία
Η ανασκαφή αποκάλυψε συνολικά 24 τάφους και 20 εστίες, μαζί με τον εντυπωσιακό θησαυρό νομισμάτων. Η ύπαρξη εστιών στο χώρο ήταν ήδη γνωστή από έρευνα του 2005, η οποία χρονολόγησε τρεις από αυτές στο 50-400 μ.Χ., δείχνοντας ότι η δραστηριότητα στην τοποθεσία χρονολογείται τουλάχιστον από τη Ρωμαϊκή Εποχή του Σιδήρου.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι οι 20 τάφοι βρίσκονταν έξω από το τείχος της εκκλησίας, σε άθικτο έδαφος. Ήταν εσκεμμένο ή υπήρχε κάποια άλλη εξήγηση; Ο ερευνητής σχολίασε σε ένα δεύτερο δελτίο τύπου:


«Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, κάποιος που αυτοκτόνησε δεν μπορούσε να έχει αυτό που η εκκλησία ονόμαζε “έντιμη ταφή” και το ίδιο ίσχυε για παιδιά και σοβαρούς εγκληματίες που δεν είχαν βαφτιστείΩστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο ένας τάφος, αλλά και πολλοί άλλοι. Όλοι είναι προσανατολισμένοι στην ίδια κατεύθυνση, καλά ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους και στο ίδιο βάθος. Συνεπώς, ήταν ένας οργανωμένος τόπος ταφής, όπου θα έπρεπε επίσης να είχαν μια σήμανση πάνω από το έδαφος».

Από όλους τους τάφους, μόνο ένας βρέθηκε να περιέχει ασημένια νομίσματα, τα οποία κόβονται μόνο στη μία πλευρά. Βρέθηκαν μόνο μια χούφτα νομίσματα του Γκότλαντ (που είχαν κοπεί και από τις δύο πλευρές).


Η εισαγωγή νομισμάτων σε χριστιανικές ταφές είναι μια ασυνήθιστη για την εποχή πρακτική, καθώς συνήθως χρονολογείται προγενέστερα σε προχριστιανικά έθιμα. Οι λόγοι πίσω από τον πλούσιο σε νομίσματα τάφο του νεαρού άνδρα παραμένουν άγνωστοι, αξιώνοντας περαιτέρω έρευνα για τη ζωή και την κατάσταση του ατόμου.

Η αρχαιολογική ομάδα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τη συγχώνευση του ιστορικού παζλ που αντιπροσωπεύουν τα βρακτεάτα, επαναπροσδιορίζοντας ενδεχομένως την κατανόησή μας για την ιστορία της περιοχής. Η συλλογή των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών διπλόπλευρων νομισμάτων του Γκότλαντ, επεξεργάζεται λεπτομερώς από τον Kenneth Jonsson, ειδικό στη νομισματική. Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει προσεκτική καταγραφή, ζύγιση και φωτογράφιση του κάθε νομίσματος, μερικά από τα οποία συγχωνεύονται, καθιστώντας την ταυτοποίηση δύσκολη.

Συντήρηση και Συνεχής Έρευνα
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη συντήρηση και πιθανώς, τον διαχωρισμό των συμπιεσμένων κερμάτων, ώστε να εξασφαλίζουν την ελάχιστη ζημιά. Καθώς οι εργασίες αυτές προχωρούν, η αρχαιολογική ομάδα συνεχίζει να αναλύει τους πρόσθετους τάφους και εστίες που βρέθηκαν στον χώρο.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί