Σπάνια έκρηξη στο διάστημα θα δημιουργήσει νέο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό!

Ένα νέο αστέρι θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, καθιστώντας το μια ευκαιρία να το δείτε με γυμνό μάτι.

Το αστέρι, που ονομάζεται T Coronae Borealis, ή T CrB, βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και πρόκειται να εκραγεί κάποια στιγμή φέτος – και το ξέσπασμα θα φωτίσει τον ουρανό σαν αστέρι για διάστημα μιας εβδομάδας.

Το T CrB θα βρίσκεται στον αστερισμό Corona Borealis που βρίσκεται σε μια ημικυκλική περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς Βοώτη και Ηρακλή και αναμένεται να λάμπει όσο ο Βόρειος Αστέρας, ο Polaris.

Η NASA δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει μια ακριβή ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό, αλλά προέβλεψε ότι θα λάβει χώρα κάποια στιγμή από τώρα έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.


Το ξέσπασμα του άστρου ονομάζεται nova, η οποία πρόκειται για μια σύντομη έκρηξη που συμβαίνει μία φορά κάθε αιώνα όταν ένας λευκός νάνος αστέρας –ένα αστέρι που έχει καταρρεύσει στο μέγεθος του ήλιου– και ένας κόκκινος γίγαντας αστέρι – ένα ετοιμοθάνατο αστέρι που είναι περίπου 74 φορές το μέγεθος του ήλιου – πλησιάζουν πολύ.

Η γειτνίασή τους κάνει τη θερμοκρασία και την πίεση στον κόκκινο γίγαντα αστέρα να αυξάνεται από περίπου 4.000 με 5.800 βαθμούς Φαρενάιτ σε περισσότερους από 360.000 βαθμούς Φαρενάιτ και προκαλεί το T CrB να εκτινάξει τα εξωτερικά του στρώματα τα οποία συλλέγονται στην επιφάνεια του πλανήτη του λευκού νάνου.

Όταν η ύλη από τον κόκκινο γίγαντα φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία της, πυροδοτεί μια πυρηνική αντίδραση που δημιουργεί μια έκρηξη αποκαλυπτικού τύπου που απελευθερώνει 10.000 έως 100.000 φορές την ετήσια παραγωγή ενέργειας του ήλιου.

Ο επαναλαμβανόμενος nova δεν καταστρέφει το αστέρι όταν εκρήγνυται όπως θα έκανε ένα σουπερνόβα , αλλά αντίθετα μετά από την έκρηξη το αστέρι ψύχεται στην αρχική του θερμοκρασία και ξαναρχίζει τον κύκλο.

Οι πιο πρόσφατες καταγραφές της έκρηξης nova του T CrB ήταν το 1946 ήταν το 1866, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Cornell , ο αιδεσιμότατος Francis Wollaston ανέφερε ότι παρατήρησε ένα αστέρι με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες με το T CrB σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις σε μια εβδομάδα το 1787.

Σε μια αναφορά που γράφτηκε από τον Abbott Burchard το 1217, υπάρχει η καταχώρηση ότι είδε ένα ταχέως αναδυόμενο αστέρι στο Corona Borealis που «έλαμπε με μεγάλο φως» και διήρκεσε για «πολλές ημέρες», σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο Cornell.

Οι περισσότερες εκρήξεις Nova μπορούν να διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια, αλλά το T CrB είναι μοναδικό στο ότι ολοκληρώνει την πλήρη διαδικασία σε μόλις μια εβδομάδα.

Όταν η Nova εκρήγνυται, η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί και «θα πρέπει να είναι ορατή με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με κιάλια πριν χαμηλώσει ξανά, πιθανώς για διάστημα πάλι 80 ετών», είπε η NASA.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί