• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Το δαχτυλίδι της Φωτιάς»! Άρχισε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου – Εντυπωσιακές εικόνες και ΒΙΝΤΕΟ

«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς»! Άρχισε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου – Εντυπωσιακές εικόνες και ΒΙΝΤΕΟ

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής ηλιακής έκλειψης θα απολαύσουν σήμερα εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας .

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου το φεγγάρι θα μπλοκάρει μερικώς τον ήλιο.

Θα είναι η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, το οποίο αποκαλείται «το δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο φυσικά δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.

2021 Annular Solar Eclipse

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης θα περιοριστεί στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

dal1
51237052107_5e37768d80_o
Καπιτώλιο, Ουάσιγκτον
068_AA_06062021_371816
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
εκλειψη

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ξεκίνησε σήμερα με την ανατολή του Hλίου πάνω από το βόρειο τμήμα της λίμνης Superior (Οντάριο, Καναδάς). Στη συνέχεια, συνέχισε σε όλη την περιοχή της Πολικής (Αρκτική) (Γροιλανδία) και σε ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο έως την Πέμπτη το μεσημέρι και θα καταλήξει πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία κατά το ηλιοβασίλεμα.

(Protothema)