Την νέα σεληνάκατο των ΗΠΑ σκοπεύει να φτιάξει ομάδα εταιρειών υπό τη Blue Origin

Η Blue Origin του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μιας «εθνικής ομάδας» εταιρειών στις ΗΠΑ που θα προσφέρει μια νέα σεληνάκατο (Human Landing System) για το πρόγραμμα «Άρτεμις» της NASA, που αποσκοπεί στην επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης ως το 2024.

Η Blue Origin υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τις Lockheed Martin, Northrop Grumman και Draper, εταιρείες με μακρά εμπειρία συνεργασίας με τη NASA σε τομείς όπως οι επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, τα διαστημόπλοια, η διαπλανητική πλοήγηση κ.α.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «η συνδυασμένη μας εμπειρία είναι σε μοναδική θέση να καλύψει τις ανάγκες της NASA για το πρόγραμμα “Άρτεμις”».

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος θα ηγηθεί της διεύθυνσης του προγράμματος, του system και mission engineering, των ελέγχων ασφαλείας κ.α. ενώ παράλληλα θα παρέχει το «στοιχείο καθόδου» (την κύρια σεληνάκατο) που βασίζεται στη σεληνάκατο Blue Moon και τον κινητήρα BE-7. Η Lockheed Martin αναπτύσσει το επαναχρησιμοποιούμενο «στοιχείο ανόδου» (εκεί θα βρίσκονται οι αστροναύτες, και με αυτό θα επιστρέψουν στο σκάφος μετά την αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης) και θα ηγηθεί στον τομέα των επιχειρήσεων επανδρωμένων πτήσεων, καθώς και στην εκπαίδευση, ενώ η Northrop Grumman θα παρέχει το όχημα – «στοιχείο μεταφοράς» που θα μεταφέρει τη σεληνάκατο στη Σελήνη. Η Draper, από πλευράς της, θα επικεντρωθεί στους τομείς των avionics και της καθοδήγησης καθόδου.

«Οι εθνικές προκλήσεις απαιτούν εθνική ανταπόκριση. Μας τιμά και μας εμπνέει να ηγούμαστε αυτής της βαθιά δεσμευμένης ομάδας που θα προσεδαφίσει αστροναύτες της NASA στη Σελήνη» είπε ο Μπομπ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin. Από πλευράς του, ο Ρικ Άμπροουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, είπε πως «εκτιμούμε την προσεκτική προσέγγιση της Blue Origin στην ανάπτυξη συστημάτων για επανδρωμένες πτήσεις», ενώ ο Μπλέικ Λάρσον, εταιρικός αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Innovation Systems, Northrop Grumman, είπε πως «μαζί με τη συνεχιζόμενη δουλειά μας στους πυραύλους του Space Launch System, το σύστημα διαφυγής αστροναυτών και τον διαστημικό σταθμό Gateway, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην εθνική ομάδα της Blue Origin προς υποστήριξη του προγράμματος “Άρτεμις”». Από πλευράς του, ο Κέιγκαμ Γκάμπριελ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Draper, είπε πως «καθοδηγήσαμε το “Απόλλων” στη Σελήνη και πάλι πίσω πριν από 50 χρόνια. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά με την ομάδα της Blue Origin για το “Άρτεμις”».

Από Ναυτεμπορική, ΦΩΤΟ Pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...