Τεράστιο ιγκλού: Ιδέα για βάση στον Άρη

Το όνειρο της δημιουργίας μια ανθρώπινης αποικίας στον Άρη μετράει δεκαετίες και πιθανόν θα παραμείνει όνειρο για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Αλλά η τεράστια τεχνική πρόκληση που αποτελεί η εξερεύνηση του Άρη δεν έχει αποθαρρύνει τους επιστήμονες, που συνεχίζουν να σχεδιάζουν τις καλύτερες στρατηγικές για την εποίκηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Η τελευταία προσέγγιση της μεγάλης παράδοσης υποθετικών βάσεων στον Άρη είναι τώρα σε εξέλιξη στο ελβετικό πανεπιστήμιο École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Η εν λόγω ιδέα εστιάζει στη δημιουργία ενός ιγκλού στον βόρειο πόλο του πλανήτη. Επικείμενη έρευνα στην επιθεώρηση Acta Astronautica, υπό την Anne-Marlene Rüede, φοιτήτρια στο Κέντρο Μηχανικής του διαστήματος του EPFL (eSpace), περιγράφει πώς ο πάγος και η σκόνη στους πόλους του Άρη θα μπορούσαν να συλλεχθούν, ώστε να παρέχουν νερό, καύσιμα και υλικά δόμησης για μια μελλοντική βάση.

«Οι πόλοι μπορεί να θέτουν προκλήσεις στην αρχή, αλλά είναι τα καλύτερα σημεία μακροπρόθεσμα, επειδή περιέχουν φυσικές πηγές που ίσως να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», είπε η Rüede σε μια δήλωση.

Τα δομικά κτίσματα του σχεδίου του EPFL –ένας πυρήνας, κάψουλες και θόλος– θα κατασκευάζονταν εκ των προτέρων από ρομπότ με υλικά από το σημείο. Ο αεροστεγής θόλος θα ήταν καλυμμένος με περίβλημα πάγου πάχους τριών μέτρων για μόνωση και προστασία από την ακτινοβολία και τις προσκρούσεις μετεωριτών, που είναι συνηθισμένες στην επιφάνεια του Άρη.

Όταν τοποθετηθούν συστήματα υποστήριξης ζωής και χώροι διαβίωσης, η ομάδα του EPFL οραματίζεται ένα πλήρωμα έξι ατόμων να ταξιδεύει στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του εξάμηνου καλοκαιριού στον βορρά του Άρη, όπου το φως του ήλιου είναι άφθονο για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας (ο Άρης έχει μεγαλύτερες εποχές από τη Γη, επειδή το έτος του –μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, διαρκεί 687 μέρες).

Η ομάδα θα περνούσε περίπου εννιά μήνες εκεί, αναπτύσσοντας περαιτέρω το τεχνητό περιβάλλον. Θα έπρεπε να σταλούν κάποιες προμήθειες από τη Γη, οι οποίες θα αναχαιτίζονταν στην τροχιά του Άρη από ένα διαστημόπλοιο που θα είχε τη βάση του εκεί και θα λειτουργούσε με καύσιμα από πηγές του Άρη.

Όπως το σχέδιο της Lockheed Martin για τη Mars Base Camp (Αρειανή Κατασκήνωση Βάσης) ή το concept της SpaceX για τη δημιουργία αποικίας στον Άρη, το project του EPFL στοχεύει στην πρόβλεψη των συνθηκών που θα κάνουν δυνατή την ανθρώπινη παρουσία στον Άρη για μεγάλο διάστημα. Το αν κάποια από αυτές τις ιδέες τελικά δοκιμαστεί στον Άρη είναι ακόμη στον αέρα, οπότε μην το δένεις κόμπο ότι κάποια στιγμή θα ζεις σαν εξωγήινος Άγιος Βασίλης σε ένα ιγκλού στον βόρειο πόλο του Άρη.

Από VICE

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu