Πρωτοχρονιάτικη…έκπληξη από τον Ήλιο!!

Τι παρατήρησαν στη NASA;

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA (SDO) απαθανάτισε για άλλη μια φορά τη δυναμική δραστηριότητα του Ήλιου μας, καταγράφοντας μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη X5.0 την τελευταία ημέρα του 2023.

Η εικόνα, που κυκλοφόρησε η NASA στη σελίδα του ιστολογίου της, δείχνει την έντονη έκρηξη ενέργειας σε ακραίο υπεριώδες φως, ζωηρά χρωματισμένο σε κίτρινο και πορτοκαλί.

Δείτε ΕΔΩ την επίμαχη εικόνα.


Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκλύσεις ενέργειας από την επιφάνεια του Ήλιου, ικανές να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η φωτεινή λάμψη στο αριστερό άκρο της εικόνας αντιπροσωπεύει την έκρηξη, δίνοντας έμφαση στο εξαιρετικά καυτό υλικό που εμπλέκεται στις εκλάμψεις.

Η ταξινόμηση X-class που αποδίδεται σε αυτήν την ηλιακή έκλαμψη την ορίζει ως έναν από τους πιο έντονους τύπους, με τον αριθμό 5.0 να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ του.

Οι επιπτώσεις τέτοιων εκλάμψεων δεν είναι αμελητέες.

Μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, να διαταράξουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να παρεμποδίσουν τα σήματα πλοήγησης και να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τα διαστημόπλοια όσο και τους αστοναύτες.

Το 2024 και το 2025 οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο Ήλιος μας θα φτάσει στο μέγιστο της δραστηριότητάς του, όπου και αναμένονται πολύ πιο ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις.

(freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί