Πρώτη ιστορική δοκιμή για αστρόπλοιο του Ε. Μασκ που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη, vid

Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα στην Starbase, τη διαστημική βάση της εταιρείας SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας,

για την ιστορική πρώτη τροχιακή δοκιμή του γιγαντιαίου πυραύλου που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ανθρώπους στην Σελήνη και τον Άρη, με την χαρακτηριστική ονομασία Starship (Αστρόπλοιο).

H SpaceX σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την εκτόξευση περίπου στις 4:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, εντός ενός χρονικού «παραθύρου» 150 λεπτών που κλείνει στις 5:30 ώρα Ελλάδος. Η live εικόνα από το webcast της εταιρείας θα αρχίσει να μεταδίδεται περίπου 45 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Το γιγάντιο Starship, ύψους 120 μέτρων, βρίσκεται στη βάση εκτόξευσης Starbase από τις 5 Απριλίου για δοκιμές. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: Τον πανίσχυρο πύραυλο Super Heavy και το κυρίως σκάφος Starship στην κορυφή.

Ο πύραυλος Super Heavy διαθέτει ούτε έναν, ούτε δύο αλλά… 33 κινητήρες τύπου Raptor. Αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση του όλου συστήματος και θα σβήσουν 169 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Τρία δευτερόλεπτα αργότερα το Starship θα αποχωριστεί από τον Super Heavy για να συνεχίσει μόνο του την υπόλοιπη πτήση με τους δικούς του έξι κινητήρες Raptor.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα προσθαλασσωθεί περίπου 32 χιλιόμετρα από την ακτή, στον Κόλπο του Μεξικού, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση.

Στο μεταξύ, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Starship θα φτάσει θα φτάσει κοντά σε αυτό που ονομάζεται τροχιακή ταχύτητα, δηλαδή περίπου 28.000 χλμ/ώρα, σε υψόμετρο περίπου 150 μιλίων.

Στη συνέχεια, το Starship θα κάνει μία υψηλής ταχύτητας επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης και, εάν όλα πάνε καλά, θα προσθαλασσωθεί περίπου 100 χλμ. από τη βορειοδυτική ακτή του Καουάι, στο αρχιπελάγος της Χαβάης. Αυτό έχει προγραμματιστεί να συμβεί 90 λεπτά μετά την απογείωση από την Μπόκα Τσίκα.

Η δοκιμαστική πτήση στοχεύει να παράσχει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το SpaceX καθώς θέλει να καταστήσει το Starship πλήρως λειτουργικό. Είναι δηλαδή ένα ακόμη βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς την πλήρη λειτουργία του πυραύλου.

Τόσο ο πύραυλος Super Heavy όσο και το Starship έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πλήρως, αλλά αυτή θα είναι η μοναδική πτήση τόσο για τον συγκεκριμένο πύρυαλο Super Heavy, με την ονομασία Booster 7, όσο και του συγκεκριμένου Starship, με την ονομασία Ship 24.

Με άλλα λόγια, και τα δύο οχήματα δεν θα πραγματοποιήσουν τις εντυπωσιακές κάθετες προσγειώσεις που μας έχουν συνηθίσει πλέον τα πρώτα στάδια των πυραύλων Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX.

(protothema – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί