Ποιοί μιλούν για «επίτευγμα-ορόσημο» δείχνοντας την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης; vid

Τι πραγματικά όμως ψάχνουν εκεί οι Κινέζοι αλλά και οι Ρώσοι;

Το κινεζικό σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 προσγειώθηκε σήμερα στη βόρεια κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη που έφερε στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (09:07 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος που συγκεντρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το σεληνιακό όχημα μετά την επιτυχημένη προσγείωσή του στο Νότιο Πόλο-Λεκάνη Άιτκεν της Σελήνης, ένα κρατήρα πρόσκρουσης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Λίγο μετά την προσγείωση της κάψουλας, ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της σεληνιακής αποστολής Chang’e-6. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα «επίτευγμα-ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 5 από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Δορυφόρων Γουεντσάνγκ στο νότιο νησί Χαϊνάν. Τα δείγματα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Πεκίνο για να αναλυθούν, σύμφωνα με το CCTV.

Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα 2 κιλά των δειγμάτων, που σχεδιαζόταν να μεταφερθούν πίσω στη Γη, μεταφέρθηκαν επιτυχώς, όποια κι αν είναι η ποσότητά τους τα δείγματα θα αναλυθούν εμπεριστατωμένα από κινέζους και ξένους επιστήμονες.

Δείγματα από την αποστολή Τσανγκ’ε-5, η οποία έφερε στη Γη σεληνιακά δείγματα από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού.

Το τελευταίο διάστημα τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν δείξει ένα… ξαφνικό (αλλά και ύποπτο) ενδιαφέρον με τον νότιο πόλο αλλά και την αθέατη πλευρά της Σελήνης, με τις θεωρίες να…οργιάζουν!

Θυμηθείτε το βίντεο μερικών δευτερολέπτων που είχαν δείξει οι Κινέζοι από την αθέατη πλευρά της Σελήνης:

Δείτε ΕΔΩ τα πλάνα από την σημερινή προσγείωση του οχήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί