• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι αστρονόμοι εντόπισαν την μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν

Οι αστρονόμοι εντόπισαν την μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν

Τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει εντοπίσει η ανθρωπότητα σε ολόκληρο το σύμπαν, επιβεβαίωσαν πως εντόπισαν αστρονόμοι, σύμφωνα με εργασία.

Τη μεγαλύτερη έκρηξη, που έχει εντοπιστεί από ανθρώπους, στο σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι σύμφωνα με εργασία, με το τεράστιο αυτό γεγονός να έχει γίνει στο σύμπλεγμα γαλαξιών του Οφιούχου, που απέχει από τη Γη περίπου 390 εκατομμύρια έτη φωτός.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως η πηγή αυτής της έκρηξης, ήταν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός από τους γαλαξίες, που αποτελούσαν το σύμπλεγμα του Οφιούχου. Τα συμπλέγματα των γαλαξιών, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες δομές στο γνωστό σύμπαν και ενώνονται μεταξύ τους από τα βαρυτικά πεδία, ενώ περιλαμβάνουν χιλιάδες γαλαξιών, σκοτεινής ύλης και καυτά αέρια.

«Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η έκρηξη είναι παρόμοια με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980, που εκτόξευσε την κορυφή του βουνού» δήλωσε η Σιμόνα Τζιασιντούτσι, επικεφαλής συντάκτρια της εργασίας, στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον. «Μία σημαντική διαφορά είναι, πως μπορούμε να χωρέσουμε 15 γαλαξίες σαν το δικό μας, στην σειρά και θα χωρέσει στον κρατήρα που δημιούργησε αυτή η έκρηξη στα καυτά αέρια του συμπλέγματος».

Το 2016, το παρατηρητήριο της NASA Chandra X-ray Observatory, είχε αποκαλύψει κάποια στοιχεία για μια πολύ δυνατή έκρηξη στον Οφιούχο. Η Τζιασιντούτσι και οι συνάδελφοι της παρατήρησαν τα υπολείμματα του φαινομένου, χρησιμοποιώντας στοιχεία και από άλλα επιστημονικά κέντρα, στην Αυστραλία και στην Ινδία.

Η εργασία, η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal, επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη έκρηξη πραγματοποιήθηκε.

«Τα ραδιοσήματα ταιριάζουν με τις ακτινογραφίες, όπως ένα χέρι σε ένα γάντι» δήλωσε ο Μαξίμ Μάρκετβιτς, που συνυπογράφει την εργασία. «Αυτό είναι το τελευταίο καρφί που μας επιβεβαιώνει πως μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων έγινε εκεί» δήλωσε.

Η επιστημονική ομάδα εξήγησε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από την έκρηξη στον Οφιούχο, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη, από τις εκρήξεις που συνήθως γίνονται σε συμπλέγματα γαλαξιών και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, MS 0735.6+7421.

(sputniknews – φωτο:pexels)