Κοινές διαστημικές εξορύξεις πρότεινε η Ρωσία στο Λουξεμβούργο

Το ενδιαφέρον της Μόσχας για διμερή συνεργασία με το Λουξεμβούργο στον τομέα των διαστημικών επιχειρήσεων εξόρυξης, εξέφρασε η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα, στο πλαίσιο της ρωσικής αποστολής στο Λουξεμβούργο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Τον Ιανουάριο προσφέραμε στο Λουξεμβούργο μια συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία που αφορά την (εξορυκτική) εξερεύνηση του διαστήματος. Περιμένουμε μια απάντηση από το Λουξεμβούργο», δήλωσε η Γκολίκοβα.

Το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να συνεργασθεί με άλλες χώρες στη βάση μιας πολυμερούς συμφωνίας για την απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε αστεροειδείς. Η Γκολίκοβα επεσήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλά κανείς για άμεση συνεργασία σε αυτό το πεδίο, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Το Λουξεμβούργο, αποτελεί την πρώτη χώρα που έχει ανακοινώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις διαστημικές εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες ενώ η Ρωσία από την πλευρά της, είναι μεγάλος παραγωγός φυσικών πρώτων υλών.

Εάν η συνεργασία προχωρήσει, μια δραστηριότητα που έως τώρα ανήκε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, έρχεται πιο κοντά στην υλοποίηση της.

Η κατασκευή διαστημικών ορυχείων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και έχει τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, μεταξύ άλλων για το πως θα μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες μεταλλευμάτων στην Γη.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ: pexels.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...