• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ενας γιγάντιος ιστός αράχνης στο σύμπαν – Τι αποκάλυψε το τηλεσκόπιο στη Χιλή μετά από 140 ώρες παρατήρηση – ΦΩΤΟ

Ενας γιγάντιος ιστός αράχνης στο σύμπαν – Τι αποκάλυψε το τηλεσκόπιο στη Χιλή μετά από 140 ώρες παρατήρηση – ΦΩΤΟ

Ηταν εδώ και περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια χρόνια και το νεαρό ακόμη Σύμπαν άρχιζε να δραστηριοποιείται.

Από αυτήν την μακρινή περίοδο μας έρχεται μία εικόνα πρωτοφανής ενός καμβά από νήματα αερίου από όπου γεννήθηκαν οι γαλαξίες, ρίχνοντας νέο φως στην ιστορία τους.

Παρόμοιος με έναν γιγάντιο ιστό αράχνης, αυτός ο «κοσμικός καμβάς» έχει προβλεφθεί από το μοντέλο του Big Bang για την προέλευση του Σύμπαντος, εδώ και περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα απόθεμα αερίων -υδρογόνου – που προσφέρει το αναγκαίο καύσιμο για την δημιουργία των άστρων που σχηματίζουν τους γαλαξίες. Αρα είναι ένα στοιχείο κλειδί για την αναπαράσταση της εξέλιξής τους. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί εξαιτίας της απόστασης των 10 έως 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από την Γη και της χαμηλής του φωτεινότητας.

Το σύστημα MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) ένα σύμπλεγμα 24 φασματογράφων που έχουν τοποθετηθεί στο Very Large Telescope του ESO (European Southern Observatory) στην Χιλή, το κατόρθωσε, έπειτα από μία πρωτοφανή επιχείρηση παρατήρησης και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.


Παρακολουθούσαν το σύμπαν επί 140 ώρες
Η διεθνής ομάδα του MUSE εστίασε σε μία και μοναδική περιοχή του ουρανού, που βρίσκεται στον αστερισμό Fornax του Νοτίου Ημισφαιρίου επί 140 ώρες. Επειτα από την ανάλυση των δεδομένων ενός έτους, οι επιστήμονες κατέληξαν σε μία εικόνα 3D που αποκαλύπτει μία λάμψη πολλαπλών νημάτων υδρογόνου απλωμένων σε μία απέραντη περιοχή του ουρανού.

Οι εικόνες αυτού του καμβά έχουν εκθρονίσει εκείνες που προέρχονται από το τηλεσκόπιο Hubble, στο οποίο ανήκε μέχρι σήμερα «η βαθύτερη απεικόνιση του Κόσμου που έχει ποτέ υπάρξει» και η οποία προέρχεται από τον ίδιο αστερισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNRS.

(iefimerida)