• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έμμεση ρωσική απάντηση στη συμμαχία NASA-Έλον Μασκ; – Roscosmos: «Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του διαστήματος»

Έμμεση ρωσική απάντηση στη συμμαχία NASA-Έλον Μασκ; – Roscosmos: «Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του διαστήματος»

Ο γενικός διευθυντής της Roscosmos αποκάλυψε πως η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει νέο διαστημικό σταθμό και νέο επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Τα σχέδια της Ρωσίας για τη δημιουργία του δικού της διαστημικού σταθμού καθώς και της κατασκευής ενός επανδρωμένου διαστημοπλοίου, αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, Ντμιτρι Ρογκόζιν.

Μιλώντας στο μέσο ενημέρωσης Radio Komsomolskaya Pravda, ο Ρογκόζιν εξήγησε πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει για μια περίοδο που κυμαίνεται από επτά έως 10 χρόνια και ως ηγέτιδα δύναμη στη διαστημική βιομηχανία, η Ρωσία θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για οτιδήποτε έρθει έπειτα.


«Ως μια χώρα που πάντα ήταν πρωτοπόρα στη δημιουργία σταθμών σε τροχιά, η Ρωσία θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός νέου» δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν ο διαστημικός σταθμός θα είναι μόνο επισκέψιμος ή αν θα είναι μόνιμα επανδρωμένος, εθνικός ή διεθνής, αλλά «η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τώρα».

Κατασκευή νέου διαστημοπλοίου
Ο Ρογκόζιν ανακοίνωσε επίσης πως η Roscosmos «μελετά την πιθανότητα δημιουργίας ενός επανδρωμένου διαστημοπλοίου, για πτήσεις προς σταθμούς σε τροχιά» που θα βοηθήσουν στην κατασκευή του νέου διαστημικού σταθμού.

Ο επικεφαλής της Roscosmos σημείωσε πως το νέο ρωσικό διαστημόπλοιο, θα είναι διάδοχος του «Buran», του σοβιετικού διαστημικού λεωφορείου που είχε εκτελέσει μόλις μία αποστολή το 1988.

Το πρόγραμμα «Buran» είχε ξεκινήσει αρχικά ως αντίδραση στο αμερικάνικο πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων και ήταν ίδιο στην εμφάνιση με τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.


Τα λεγόμενα του Ρογκόζιν έρχονται να προστεθούν στη δήλωση που είχε κάνει το 2019, πως η Roscosmos σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σκάφος για προσελήνωση. Στην τελευταία του συνέντευξη τη Δευτέρα, ο Ρογκόζιν εξήγησε πως η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της Σελήνης από κανέναν» και δεν θα λάβει μέρος σε μια σεληνιακή κούρσα «παρόμοια με εκλογική καμπάνια».

Τα σχόλια του Ρογκόζιν ήρθαν ως απάντηση στην πρόσφατη εντολή που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν «εμπορική εξερεύνηση, ανάκτηση και χρήση πόρων του εξώτερου διαστήματος».

Παράλληλα οι ρωσικές ανακοινώσεις έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την είδηση πως δόθηκε το πράσινο φως για την εκτόξευση δύο Αμερικανών αστροναυτών με έναν πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή για τις ΗΠΑ από το 2011.

(sputniknews – φωτο:pexels)