Σοκ έχουν πάθει οι αστρονόμοι με την “Τρομακτική Barbie” – Απίστευτης ισχύος φως εκπέμπεται από Μαύρη Τρύπα

Η «Scary Barbie» είναι ένα απίστευτα φωτεινό κοσμικό αντικείμενο

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα από τα φωτεινότερα και πιο ενεργητικά κοσμικά αντικείμενα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ – και το ονόμασαν “Scary Barbie”, δηλαδή “Τρομακτική Μπάρμπη” εν μέρει λόγω της τρομακτικής του δύναμης.

Το απομακρυσμένο αντικείμενο, μια εκπληκτικά φωτεινή λάμψη που σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτοξεύεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, ανακαλύφθηκε να κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τηλεσκόπια καθοδηγούμενα από υπολογιστή.

Αφού βρήκαν το έντονα φλεγόμενο κομμάτι του ουρανού στα δεδομένα και το διασταύρωσαν με παρατηρήσεις που έγιναν από άλλα τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν “πέσει πάνω” σε μια από τις πιο ισχυρές κοσμικές εκρήξεις στις οποίες έχουν γίνει ποτέ μάρτυρες. 

Ακόμα και αν πολλαπλασιάσουμε ένα σούπερνόβα χίλιες φορές, δεν φτάνει τη φωτεινότητα της Τρομακτικής Barbie!!!

“Είναι παράλογο. Εάν πάρετε ένα τυπικό σουπερνόβα και το πολλαπλασιάσετε χίλιες φορές, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πόσο φωτεινό είναι – και οι σουπερνόβα είναι από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό”, ανέφερε ο Danny Milisavljevic, επίκουρος καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Αυτό είναι το πιο ενεργητικό φαινόμενο που έχω συναντήσει ποτέ».

Η Scary Barbie είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας κατά την οποία μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα σχίζει σε κομμάτια ένα αστέρι.

Πώς παράγεται η φωτεινή δέσμη όταν ρουφάει μια μαύρη τρύπα ένα άστρο

Οι μαύρες τρύπες τρέφονται με ατυχή αστέρια που διασχίζουν τα μονοπάτια τους, χρησιμοποιώντας παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται από την τεράστια βαρυτική τους έλξη. Καθώς το αστέρι τυλίγεται όλο και πιο κοντά στη μαύρη τρύπα, η βαρύτητα που επηρεάζει τις περιοχές του άστρου πιο κοντά στη μαύρη τρύπα είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή που δρα στην μακρινή πλευρά του αστεριού. Αυτή η ανισότητα «μακαρονοποιεί» το αστέρι κάνοντας το να μοιάζει σαν ένα μακρύ κορδόνι ή σαν χυλοπίτες που τυλίγεται σφιχτά γύρω από τη μαύρη τρύπα στρώμα-στρώμα – όπως τα μακαρόνια γύρω από ένα πιρούνι. 

Αυτό το “νουντλ” από ζεστό πλάσμα στη συνέχεια επιταχύνεται γρήγορα γύρω από τη μαύρη τρύπα και περιστρέφεται σε έναν τεράστιο πίδακα ενέργειας και ύλης, ο οποίος παράγει μια χαρακτηριστική φωτεινή δέσμη φωτός – γνωστή ως παροδικό συμβάν – την οποία τα οπτικά τηλεσκόπια , ακτίνων Χ και ραδιοκυμάτων μπορούν να ανιχνεύσουν.

Επειδή το φως της Scary Barbie προερχόταν από μια απομακρυσμένη περιοχή του ουρανού – ταξιδεύοντας περίπου 7,7 δισεκατομμύρια χρόνια στον διαστελλόμενο ιστό του χωροχρόνου – οι αστρονόμοι δεν εντόπισαν άμεσα το γεγονός. 

Αντίθετα, αναπτύσσοντας ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που ονομάζεται Recommender Engine For Intelligent Transient Tracking, οι ερευνητές χτένισαν δεδομένα από πολλές παρατηρήσεις πριν βρουν την εξαιρετικά φωτεινή πηγή φωτός. Χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο Lick στην Καλιφόρνια και το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη, οι ερευνητές μπόρεσαν καλύτερα να χαρακτηρίσουν το φως ως προερχόμενο από ένα παροδικό συμβάν. 

“Υπάρχουν λίγα πράγματα στο σύμπαν που μπορεί να είναι τόσο ισχυρά, αντιδράσεις που μπορεί να είναι τόσο μακροχρόνιες”, είπε ο Milisavljevic. «Ανακαλύψεις όπως αυτή ανοίγουν πραγματικά τα μάτια μας στο γεγονός ότι εξακολουθούμε να αποκαλύπτουμε μυστήρια και να εξερευνούμε θαύματα στο σύμπαν – πράγματα που κανείς δεν έχει ξαναδεί».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί