Σαν σενάριο του Χόλυγουντ! Χρησιμοποιούν την Α.Ι. για να προβλέψουν έγκλημα πριν γίνει…

Στην ταινία Minority Report, ο Tom Cruise ηγείται ενός αστυνομικού τμήματος που προβλέπει το έγκλημα προτού συμβεί - αλλά η τεχνητή νοημοσύνη το κάνει τώρα πραγματικότητα;

Τέτοια τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει στην πρόβλεψη του εγκλήματος με ακρίβεια έως και 90%. Αλλά η τεχνολογία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την υπάρχουσα προκατάληψη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ορισμένες περιοχές ή κοινότητες.

Εάν οι αστυνομικοί στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, για παράδειγμα, και τα δεδομένα συλλήψεών τους χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κατευθύνει ακόμη περισσότερους αστυνομικούς σε αυτές τις περιοχές. Στην πρόσφατη πράξη τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολιτικοί απαγόρευσαν συστήματα προγνωστικής αστυνόμευσης, μαζί με άλλη τεχνολογία, όπως το λογισμικό αναγνώρισης συναισθημάτων.

Η αστυνομία συνήθως προβλέπει το έγκλημα με πολύ βασικό τρόπο, επικαλύπτοντας αναφορές εγκληματικότητας σε χάρτες για να αποκαλύψει σημεία όπου το έγκλημα εμφανίζεται τακτικά. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει σύνολα δεδομένων για να βρει μοτίβα και να προβλέψει πού είναι πιθανό να συμβεί το έγκλημα στο εγγύς μέλλον.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο οδήγησε σε έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει μελλοντικά εγκλήματα μια εβδομάδα νωρίτερα με ακρίβεια 90%. Αλλά η μελέτη ανέδειξε επίσης προβλήματα στην αστυνόμευση, διαπιστώνοντας ότι το έγκλημα σε πιο πλούσιες περιοχές οδήγησε σε περισσότερες συλλήψεις από το έγκλημα σε φτωχές περιοχές.

Έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του εγκλήματος;


Ένα αστυνομικό τμήμα στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, χρησιμοποίησε ιστορικά δεδομένα για να προβλέψει πού θα μπορούσαν να υπάρξουν πυροβολισμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – και παρακολούθησε τις περιοχές όπου ήταν πιθανό να συμβεί. Οι τυχαίοι πυροβολισμοί μειώθηκαν κατά 47%, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει λογισμικό από διάφορες εταιρείες, τόσο για να προβλέψουν πού μπορεί να συμβούν εγκλήματα και εάν άτομα ενδέχεται να διαπράξουν εγκλήματα.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενο;
Τα συστήματα AI στο παρελθόν έχουν «τροφοδοτηθεί» με δεδομένα από εξαιρετικά προβληματικές αστυνομικές δυνάμεις με ιστορικό φυλετικής προκατάληψης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν ιστορικές προκαταλήψεις – και ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως μια μορφή «πλυσίματος τεχνολογίας», όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να επιτρέψει στους αξιωματικούς να στοχεύουν ορισμένες μειονότητες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Kate Crawford, συνιδρυτής και συν-διευθύντρια του AI Now, δήλωσε το 2019: «Το σύστημά σας είναι τόσο καλό όσο τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε για να το εκπαιδεύσετε.

«Αν τα ίδια τα δεδομένα είναι λανθασμένα, θα έχει ως αποτέλεσμα να επικεντρωθούν περισσότεροι αστυνομικοί πόροι στις ίδιες κοινότητες που ελέγχονται υπερβολικά και συχνά στοχεύουν φυλετικά».

Υπάρχουν και κάποιοι βέβαια που αναρωτιούνται το κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευθούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη να κάνει τέτοιες προβλέψεις και να καθοδηγεί τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνόμευση των ανθρώπινων κοινωνιών.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί