• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σαν επαγγελματίας! Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Ήλιου που τράβηξε ερασιτέχνης από την αυλή του σπιτιού του

Σαν επαγγελματίας! Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Ήλιου που τράβηξε ερασιτέχνης από την αυλή του σπιτιού του

Ο Άντριου ΜακΚάρθι, αφού ξεχώρισε για μια σειρά από θεαματικές φωτογραφίες της Σελήνης, πρόσφατα έστρεψε τον φακό του στο πιο λαμπρό αστέρι και δεν απογοήτευσε.

Η φωτογράφιση του Ήλιου μοιάζει απίστευτο εγχείρημα, ιδιαίτερα για έναν ερασιτέχνη αστροφωτογράφο. Όμως ο Άντριου ΜακΚάρθι, ένας Αμερικανός που ασκεί το χόμπι του από την αυλή του σπιτιού του, αφού διακρίθηκε για τις θεαματικές φωτογραφίες της Σελήνης, έστρεψε τον φακό του στο πιο λαμπρό αστέρι, καταγράφοντας μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες.

Καθώς δεν επιτρέπεται να κοιτάξουμε απευθείας στον Ήλιο ούτε μπορούμε να τον φωτογραφίσουμε με μια κοινή κάμερα -τα μάτια μας ή αντίστοιχα η φωτογραφική μηχανή κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες- ο ΜακΚάρθι συνδύασε ένα τηλεσκόπιο Solar Max III (με ειδικά αντιηλιακά φίλτρα) με μονόχρωμη κάμερα και ειδική βάση στήριξης. Το αποτέλεσμα; Να καταγράψει απίστευτες λεπτομέρειες από την επιφάνεια του Ήλιου.

Την ημέρα της φωτογράφισης, όπως είπε στο My Modern Met, «παρατήρησα μια ιδιαίτερα μεγάλη προεξοχή να σχηματίζεται, η μεγαλύτερη που είχα συναντήσει ποτέ». Αυτές οι αψίδες, τόσο τεράστιες ώστε από κάτω θα μπορούσε να χωρέσει πολλές φορές η Γη, όπως σχολιάζει στη λεζάντα του ο ΜακΚάρθι, είναι φτιαγμένες από πλάσμα, ένα θερμό αέριο από ηλεκτρικά φορτισμένο υδρογόνο και ήλιο.

Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι αυτό που κρατάει το πλάσμα στην επιφάνεια του άστρου, όσο κι αν αυτό αντιστέκεται με τον ιδιότυπο και υπνωτιστικό χορό του, όπως αποκαλύπτουν και οι εικόνες του αστροφωτογράφου. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του ΜακΚάρθι:


sputniknews/photo unsplash