Ρομπότ-έντομο “αδυνάτισε” και αλλάζει σχήμα για να περνάει ακόμα και από πολύ μικρές εσοχές

Μία από τις πιο συχνά προβαλλόμενες χρήσεις για μικροσκοπικά ρομπότ είναι η αναζήτηση παγιδευμένων επιζώντων στα ερείπια τόπου καταστροφής. Βέβαια αυτή είναι μόνο μία εναλλακτική καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοιου είδους ρομπότ και στην στρατιωτική βιομηχανία, για κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το ρομπότ CLARI εμπνευσμένο από έντομα για την ώρα δεν λειτουργεί αυτόνομα και αναφέρεται ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα καλό για την ανεύρεση επιζώντων που έχουν παγιδευτεί για παράδειγμα σε χαλάσματα κτιρίων, καθώς μπορεί να γίνει πιο αδύνατο για να πιέζεται μέσα από στενά οριζόντια κενά.

Το όνομά του είναι αρκτικόλεξο για το “Compliant Legged Articulated Robotic Insect”, το CLARI δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Colorado-Boulder από μια ομάδα με επικεφαλής τον διδακτορικό μηχανικό Heiko Kabutz. Συνεργάστηκε με τον Επίκ. καθηγητή, Kaushik Jayaram, ο οποίος προηγουμένως δημιούργησε ένα ρομπότ εμπνευσμένο από κατσαρίδες που ισοπεδώνεται για να συμπιεστεί μέσα από κάθετα κενά.


Περίπου στο μέγεθος ενός κομματιού ρολού σούσι, το τετράποδο σώμα του CLARI είναι περίπου τετράγωνο όταν το βλέπουμε από ψηλά και αποτελείται από τέσσερα τμήματα που ενώνονται μεταξύ τους με το εύκαμπτο εξωτερικό δέρμα του ρομπότ.

Κάθε τμήμα περιλαμβάνει ένα πόδι, μαζί με το δικό του κύκλωμα και διπλούς ενεργοποιητές που μετακινούν το πόδι εμπρός και πίσω, και από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πόδι μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα.

Όταν κινείστε σε ανοιχτό έδαφος, το CLARI παραμένει στο προεπιλεγμένο τετράγωνο σχήμα του για βέλτιστη ταχύτητα και σταθερότητα. Ωστόσο, εάν συναντήσει ένα κενό που είναι πολύ στενό για να το περάσει με αυτή τη μορφή, μπορεί να επαναδιαμορφωθεί σε ένα μακρύτερο, στενότερο σχήμα. Όσον αφορά τους σκληρούς αριθμούς, το ρομπότ έχει πλάτος περίπου 34 mm (1,3 in) όταν είναι τετράγωνο και μόλις 21 mm (0,8 in) πλάτος όταν είναι στενό.

Ενώ η τρέχουσα έκδοση του CLARI είναι συνδεδεμένη με μια πηγή τροφοδοσίας και ελέγχου, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι απόγονοί του θα τροφοδοτούνται με μπαταρίες και θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες που θα τους επιτρέψουν να διασχίσουν αυτόνομα το δρόμο τους μέσα από πολύπλοκα περιβάλλοντα. Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να κάνουν αυτά τα ρομπότ μικρότερα, αλλά να τα εξοπλίσουν με περισσότερα πόδια για αυξημένη ικανότητα ελιγμών.

«Όταν προσπαθούμε να πιάσουμε ένα έντομο, μπορεί να εξαφανιστεί σε ένα κενό», είπε ο Kabutz. «Αλλά αν έχουμε ρομπότ με τις δυνατότητες μιας αράχνης ή μιας μύγας, μπορούμε να προσθέσουμε κάμερες ή αισθητήρες και τώρα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να εξερευνούμε χώρους στους οποίους δεν μπορούσαμε να μπούμε πριν».

Μια εργασία για το CLARI δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Advanced Intelligent Systems . Το ρομπότ φαίνεται σε δράση, στο παρακάτω βίντεο.

(scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί