• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πότε αναμένεται η πτήση για το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing

Πότε αναμένεται η πτήση για το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing

Η Boeing και η NASA ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν εκτόξευση και πτήση (Orbital Flight Test-2, OFT-2) του διαστημοπλοίου Starliner στις 30 Ιουλίου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πτήση θα είναι μη επανδρωμένη. Όπως ανακοίνωσε η Boeing, ολοκλήρωσε πρόσφατα το end-to-end testing του λογισμικού πτήσης του Starliner πραγματοποιώντας μια προσομοίωση αποστολής πέντε ημερών.

Το Starliner μέχρι τώρα έχει φανεί άτυχο: Η Boeing είχε δοκιμάσει μια δοκιμαστική πτήση τον Δεκέμβριο του 2019, μα το σκάφος δεν έφτασε στον σταθμό όπως είχε προσχεδιαστεί, λόγω μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων. Προέκυψαν περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς η Boeing προσπαθούσε να πιάσει τις απαιτήσεις της NASA που προέκυψαν από αξιολόγηση μετά την πτήση, ενώ υπήρξαν και ζητήματα τεχνικής και μετεωρολογικής φύσης. Επίσης, όπως έγραψε το Space.com, η Boeing έπρεπε να περιμένει όσο η NASA επιχειρούσε να βρει διαθέσιμο «παράθυρο» για εκτόξευση σκάφους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τόσο η Boeing όσο και SpaceX έχουν συμβόλαια με τη NASA. Η SpaceX έχει εκτοξεύσει δύο επανδρωμένες αποστολές στον σταθμό με κάψουλα Crew Dragon και πύραυλο Falcon 9. Εάν η OFT-2 επιτύχει, θα ανοίξει ο δρόμος για επανδρωμένες αποστολές με την κάψουλα της Boeing. Σύμφωνα με το Ars Technica, τέτοιες αποστολές αναμένεται να αρχίσουν το 2022.

naftemporiki/ photo vid screenshot